Egy marylandi házaspár is meghalt Mekkában

3 napja ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy Sierra Leone-i származású amerikai házaspár is van a mekkai áldozatok között: a hetvenegy éves Alhaji és a hatvanöt éves Haja Wurie órákon át gyalogoltak a hőségben élelem és víz nélkül. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy több amerikai állampolgár is meghalt Szaúd-Arábiában.

A házaspár két héttel korábban érkezett az országba száz másik zarándokkal együtt, egy marylandi utazási irodán keresztül. Lányuk szerint szülei fejenként több mint tizenegyezer dollárt fizettek azért, hogy eljussanak Mekkába, ami „olyasvalami volt, amire egész életükben vágytak”. Saida Wurie szerint az utazási iroda ajánlata eredetileg tartalmazta a teljes ellátást, transzfert, étkeztetést és vizet, de ez nem teljesült,

szülei maguk próbáltak ételt és vizet vadászni, transzfer helyett gyalogolniuk kellett, és az engedélyekkel is gond volt.

Már több mint ezerháromszáz ember halt meg a mekkai zarándoklaton június tizennegyedike és tizenkilencedike között, Fahad al-Dzsaladzsel szaúdi egészségügyi miniszter a hőséget okolja a halálozások magas számáért. A héten ötven fok feletti hőmérsékletet is mértek a szent városban, a hivatalos számok egyre nőnek, barátok és családtagok az interneten és kórházakban keresik az eltűnteket.

A sok haláleset egyik oka lehet, hogy sok zarándok csak idős korára tudja megengedni magának az utazást, amire egy életen át spórolt, és sokan gondolják úgy, hogy ha már meg kell halni, akkor Mekkában haljanak meg, mert akkor a szent városban temeti el őket a szaúdi állam. A marylandi házaspárt értesülések szerint már el is temették, a gyászolók amerikai diplomaták segítségével megpróbálják felkutatni a holttestüket.

Egy magas rangú szaúdi tisztviselő szerint Szaúd-Arábia „nem követett el mulasztást” a mekkai zarándoklat lebonyolításában, hanem „azok hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket”. Az áldozatok között sok az idős, krónikus beteg ember, az SPA szaúdi hírügynökség szerint több mint nyolcvan százalékuk nem regisztrált előzetesen a zarándoklatra a szaúdi hatóságoknál. A halálozások magas száma miatt Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi miniszterelnök tizenhat utazási iroda engedélyének megvonását rendelte el, amiért azok illegálisan szerveztek utakat a mekkai zarándoklatra.

Nem lehet csak az ötven fokos hőséget hibáztatni, a klímaváltozás mellett a szervezők és a nyerészkedők felelőssége is felmerül, de a tragédiának vallási és kulturális okai is lehetnek - erről itt írtunk bővebben.

A mekkai zarándoklat, a haddzs az iszlám ötödik pillére, a vallás rendelkezései szerint minden muszlimnak, aki anyagilag és fizikailag képes rá, életében legalább egyszer meg kell tennie az utat. Az ország szerint idén mintegy 1,8 millióan vettek részt rajta. (BBC)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!