Élenjáró okos megoldás csökkenti a főváros forgalmi zsúfoltságát

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Európa szerte, így hazánkban is növekszik  az igény a minél autómentesebb, élhető városok iránt. Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy ne autóval induljunk a belvárosba hanem válasszunk inkább fenntarthatóbb közlekedési módot: használjuk a tömegközlekedést, pattanjunk kerékpárra, esetleg sétáljunk. Lassan, de biztosan teret hódítanak a gyalogos övezetek, és mikromobilitási állomások veszik át a parkolók helyét. De mi lesz azokkal, akik történetesen a belvárosban élnek vagy rendszeresen árut szállítanak? Hogyan biztosítsuk számukra, hogy minél gyorsabban és stresszmentesebben tudjanak parkolni, miközben a parkolóhelyek száma folyamatosan csökken? A parkolás komoly kihívást jelent a városi közlekedés szempontjából: iparági becslések szerint a belvárosi forgalom akár 30%-át is kitehetik a parkolóhelyre vadászó autósok.

Jó hírünk van a városi autósok számára: a díjmentesen letölthető, magyar fejlesztésű PARKER alkalmazás már több, mint 6000 utcai parkolóhely valós idejű foglaltságát mutatja. Segítségével felesleges keringés nélkül, célirányosan lecsaphatunk a legközelebbi szabad helyre. A szolgáltatás jelenleg a XIII. kerületi Újlipótvárosban, Pécs belvárosában, valamint a teljes V. kerületben érhető el.

Ahogy fokozódnak a közlekedési és parkolási problémák, egyre több város telepít parkolóhely-foglaltság figyelő infrastruktúrát Európában, főleg a történelmi központokban és az üdülőövezetekben. Budapesten 2019-ben  indította útjára a szolgáltatást a Smart Lynx Kft. 1500 digitális parkolóhellyel. Azóta a projekt több kerületre is kiterjedt, és már több mint 6000 parkolóhelyet fed le, ezzel egyike Európa legnagyobb okosparkolási kezdeményezéseinek.

A szabad parkolóhelyre navigálás nem csak az autósok idegrendszerét kíméli, de a környezeti terhelés csökkentésében is jelentős szerepet játszik. Egy évben 185 tonnára tehető a Smart Lynx Kft. okosrendszerével megtakarított CO2 kibocsátás.

Sőt, az okos szenzorok által gyűjtött adatok nélkülözhetetlenek a hatékony parkolóhely-gazdálkodás szempontjából is. A parkolási díjak jelentik az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását, így már pár százalékos növekedés is sokszámjegyű összegre rúghat. Használati adatok nélkül a fenntartó azonban nem tudja optimalizálni a rendszert: például valós igények alapján átsorolni, megszüntetni, esetleg bővíteni a parkolóhelyeket, vagy akár növelni az ellenőrzés hatékonyságát.

A sokoldalú technológia a városi forgalomszervezés más területein is megállja a helyét. A VII. kerületi Belső-Erzsébetváros forgalomcsillapítási intézkedéseinek visszamérését a Smart Lynx által telepített 60 darab forgalomszámláló szenzor biztosítja.

Reméljük, a jövőben még szélesebb körben lesz elérhető a szolgáltatás, addig is arra buzdítunk minden autóst, hogy ha valamiért muszáj autóval mennie a belvárosba, akkor mindenképpen töltse le a PARKER alkalmazást.

The post Élenjáró okos megoldás csökkenti a főváros forgalmi zsúfoltságát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!