Előny lehet-e a befolyásos házastárs a zsíros állásoknál?

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Magyar Péter és Varga Judit vitája kapcsán felmerült a nepotizmus (ön)vádja, miszerint Magyar tulajdonképpen a miniszteri posztot betöltő feleségének köszönhette az állami cégeknél betöltött állásait. Erről beszélt Varga Judit és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető is, amikor azonban írásbeli kérdésekkel sorozták meg a kormány tagjait, akkor egyöntetűen tagadták, hogy a rokoni kapcsolatoknak bármilyen szerep juthatna a vezetői kinevezéseknél. A Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérdéseire adott egyenválasz szerint

a vezetői kinevezéseknél minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadók.

Megnéztük – a teljesség igénye nélkül –, hogy mennyire elterjedt a politikusrokonok foglalkoztatása. Ezúttal csak a házastársakra koncentráltunk, vagyis a gyerekeket, testvéreket, vejeket, menyeket, szülőket nem vettük számba. Azt is megjegyezzük elöljáróban: attól még, hogy valaki valamely politikus hozzátartozója, nem feltétlenül érdemtelenül nevezték ki egy adott tisztségére.

Szájer József – Handó Tünde

A legmagasabbra Szájer József egykori fideszes EP-képviselő felesége, Handó Tünde vitte a politikusfeleségek közül, aki a harmadik hatalmi ág vezetője lehetett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként 2012 és 2019 között. Korábban Handó maga elismert bíró volt, azonban férje befolyása nélkül aligha lehetett volna a bírák főnöke. Handó megosztó vezetőnek bizonyult, az Országos Bírói Tanács végül 2019-ben kezdeményezte az országgyűlésnél, hogy fosszák meg Handót a hivatalától. A parlament ezt elutasította, azonban Handó Tünde pár hónapra rá mégis távozott, noha még több mint egy év volt hátra az elnöki megbízatásából: alkotmánybíróvá „avanzsált”.

Kövér László – Bekk Mária

A házelnök feleségét, Bekk Máriát a járási hivatalrendszer kialakításakor, 2013-ban a lakhelyükhöz tartozó szervezet, a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetésével bízta meg az akkori közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor. A posztot azóta is ő tölti be.

Illyés Tibor / MTI Kövér László és felesége, Bekk Mária a felvidéki magyar népművészeti fesztiválon a szlovákiai Zselízen az augusztus 20-ai ünnep előestéjén, 2022. augusztus 19-én.

Hende Csaba – Szajlai Mónika

Hende Csaba honvédelmi miniszterként talált párra az egykori titkárságvezetőjében. Szajlai Mónika a kapcsolat szárba szökkenése után jegybanki érdekeltségű cégeknél kapott vezetői állásokat: a Magyar Pénzverő Zrt. stratégiai vezetői posztját szerezte meg és a Diósgyőri Papírgyár Zrt. igazgatóságába is bekerült, sőt, még a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnökségébe is beválasztották.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Szentkirályi Alexandra

A jelenlegi honvédelmi miniszter felesége, Szentkirályi Alexandra némileg kakkuktojásnak számít a listán, mivel ő maga politikusként elméletileg saját jogon vívta ki az eddigi pozícióit, így a kormányszóvivő posztot, illetve a mostani főpolgármester-jelöltséget. Azt azonban nem tudni, hogy mindezen politikusi sikereiben mennyit segíthetett az a tény, hogy férje a kormányzat egyik legnagyobb hatalmú háttéremberének, Habony Árpádnak az üzleti partnere.

Varga Jennifer / 24.hu Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szentkirályi Alexandra Tusnádfürdőn 2023. július 22-én.

Novák Katalin – Veres István

A kegyelmi botrányba belebukott köztársasági elnök férjét, Veres Istvánt ezúttal nem az MNB-s igazgatói posztja miatt vettük a listára (bár az külön pikáns az elmúlt hónap fejleményeit ismerve, hogy a Magyar Narancs korabeli cikke szerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter külön kérésére vették vissza és léptették elő a korábban elküldött szakembert), hanem a villámgyors katonai pályafutása miatt. Veres István az öthetes önkéntes tartalékos kiképzés követően egyből alezredesi rangot kapott, és nem más gratulált elsőként neki, mint maga a Magyar Honvédség főparancsnoka, vagyis a felesége. Az alezredesi rendfokozat elérésére normális esetben még egy tehetséges és elhivatott katonának is hosszú évek (évtizedek) kemény munkájára van szükség.

Polt Péter – Polt-Palásthy Mariann

A legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann dolgozott helyettes államtitkárként is, majd a Magyar Nemzeti Bank személyi ügyekért felelős igazgatója lett ötmillió forintos fizetésért, regnálása alatt kapott állást az MNB-ben Polt Péter egyik lánya is. Ahogy Hende Csaba párja, ő is bekerült a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-be, egész pontosan a felügyelőbizottságába. 2019-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese lett, és több állami cég igazgatóságában, felügyelőbizottságában is szerepet kapott, így például a Szerencsejáték Zrt.-ben és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-ben.

Parragh László – Parragh Bianka

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének akkori feleségét, Parragh Biankát az MNB monetáris tanácsába választotta az országgyűlés 2017-ben. Parragh László tavaly többször is erősen bírálta a jegybank monetáris politikáját, inflációkezelését, így lényegében a felesége munkáját. Miután egy cikkünkben felhívtuk erre a figyelmet, nem sokkal később kiderült, hogy már válófélben vannak, a felesége fél évvel korábban lezárta a kapcsolatát a kamarai elnökkel.

Varga György / MTI Parragh László és felesége, Parragh Bianka a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriánál 2017. szeptember 2-án.

Kocsis Máté — Márkus Szilvia

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető felesége, Márkus Szilvia egy olyan cég igazgatóságában ült havi bruttó 550 ezer forintért, amely az égvilágon semmi eredményt nem tudott produkálni: a Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. feladata a dél-budai szuperkórház megvalósítása lett volna, ám egy kapavágás sem történt. Ez tavaly októberben került nyilvánosságra, és akkor azt is kiszámolták, hogy összesen 34 millió forintnyi tiszteletdíjat vehetett fel a politikus felesége. Ezután a kormány megszüntette a céget.

Ballester-Bólya Gabriella — Rodrigo Ballester

Ballester-Bólya Gabriella helyettes államtitkárként dolgozott az előző ciklusban, jelenleg pedig miniszteri biztosa a magyar uniós elnökség előkészítésének. A férje, Rodrigo Ballester spanyol állampolgár, magyarul csak kezdőként beszél, ennek ellenére márciusban őt is miniszteri biztosnak nevezte ki Csák János kulturális és innovációs miniszter havi 1,3 millió forintos díjazásért. Rodrigo Ballesternek a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítése” lesz a feladata.

The post Előny lehet-e a befolyásos házastárs a zsíros állásoknál? first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!