Először végzett rozmárral a madárinfluenza

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Először végzett bizonyítottan madárinfluenza rozmárral – írja a The Guardian az AFP-re hivatkozva. Az állat tetemét még tavaly találták meg egy Hopen nevű norvég, északi sarkköri szigeten.

Az állattól vett mintákat később egy németországi laboratóriumban vizsgálták meg, ahol kimutatták a madárinfluenzát. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy a H5N1 és a H5N8 vírustípusok közül melyik okozta a megbetegedést.

Madárinfluenzától korábban már fókák és jegesmedvék is elpusztultak, rozmároknál viszont ez volt az első dokumentált eset. A szakértők viszont úgy vélik, a betegség egyelőre még nem terjed emlősről emlősre, tudomásuk szerint mindegyik emlős úgy kapta el a betegséget, hogy fertőzött madarat fogyasztott, vagy azokhoz közel élt.

Az akár két tonnás tömeget is elérő rozmárok főleg halakkal és kagylókkal táplálkoznak, de esetenként vízi madarakat is megehetnek, így kitettek lehetnek a vírusnak.

Kapcsolódó
Egyre erősebben kóstolgatja az embereket a H5N1
Világszerte több mint 200 emlősfajt fertőzött már meg a madárinfluenza, ami így egyre közelebb kerülhet az emberhez. Az eddig ismert emberi megbetegedések 52 százaléka végződött halállal.

The post Először végzett rozmárral a madárinfluenza first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!