Emelik a sebességhatárokat, jön az „Idős a volánnál”-matrica, változások az indexelésben – készül az új KRESZ

2 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A legkisebb gyerektől kezdve az idős autósokig mindenkire hatással lesznek a KRESZ-módosítások. Számos konkrét változásról számolt be most a Vezess.hu

Többek között változnak a sebességhatárok. A javaslat értelmében bevezetnék az autóbuszok, tehergépkocsik és járműszerelvények lakott területen kívüli 90 km/órás sebességhatárát. Sőt a 2,55 méter szélességet el nem érő mezőgazdasági vontatók (traktorok) pótkocsi nélkül és lakott területen kívül 60 km/órás maximális sebességének a megengedése is terv. A jelenlegi elképzelések szerint meghagynák a 130 km/órás sebességhatárt az autópályákon, azonban ezzel párhuzamosan megadnák a lehetőségét az útkezelőknek arra, hogy bizonyos sztrádaszakaszokon 140 km/órás tempót engedjenek.

Az autópályán – a tervek szerint – kötelező lesz 2 másodperces távolságban követni az előttünk haladót. Azaz 130 km/órás sebességnél ennyi idő alatt 72,2 méter a megtett távolság, ez nagyjából megegyezik a mostani sztrádás útburkolati jelek közötti útszakasznak. Lakott területen kívül egyéb úton 1 másodperc a javaslat.

Változnak az indexelés szabályai: az új KRESZ-részletszabályok az irányjelzés időtartamára vonatkoznak majd. Újdonságnak tűnik, hogy a „művelet előtt legalább 2 másodperccel kell megkezdeni”.

A jelenlegi tervek szerint bekerül az új KRESZ-be, hogy csak balesetmegelőzés miatt jelezhetünk vészvillogóval. Csalni azonban továbbra sem lehet a dupla indexszel, például leplezni a szabálytalan parkolást.

Újdonság lesz a KRESZ-ben, hogy a 3. életévüket be nem töltött gyerekekkel a lakott területen kívül közlekedő autóbuszon ülve kell utazni a kísérőnek.

A tervezet szerint az új KRESZ bevezeti a „valamennyi járműre vonatkozó mindenkori kivilágítás kötelezettségét, kötelezővé teszi a távolsági fényszóró használatát lakott területen kívül a láthatóság korlátozottsága esetén (de kivétellel és megkötéssel).

Az egyre többféle autós matricákhoz hasonlóan (mint például a “Baby on board“) bevezet az új KRESZ a már nem százszázalékos vezetési képességekkel rendelkező idősebb járművezetők megmutatására egy “Idős a volánnál” matricát. Nem lesz kötelező a használata.

További változásokról a Vezess.hu összeállításában olvashatsz!

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

The post Emelik a sebességhatárokat, jön az „Idős a volánnál”-matrica, változások az indexelésben – készül az új KRESZ first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!