Erős geomágneses vihar éri el a Földet hétvégén

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hatalmas geomágneses viharok érik el a Földet a hétvégén – írja az ABC News az ausztrál meteorológiai ügynökség (BOM) jelentésére hivatkozva. A jelenségek oka az, hogy az elmúlt napokban óriási napkitöréseket produkált csillagunk.

A viharok erősségét G4-esre mérik, amely a második legnagyobb fokozat a G1-től G5-ig tartó skálán.

Ilyesmire utoljára 2005-ben volt példa.

Az Időkép beszámolója szerint a csütörtöki napkitörés szele szombaton, kora reggel éri majd el a Földet, ha pedig ez még napfelkelte előtt bekövetkezik, akkor akár Magyarországon is láthatunk sarki fényeket. A jelenség megfigyelését viszont megzavarhatja a korai napkelte, amely előtt már jó másfél órával is elkezdhet világosodni. Az égboltot ráadásul szórványos felhőzet is takarhatja.

Az ilyen erős viharok a látványos égi jelenségek mellett viszont sok bajt is okozhatnak. A BOM szerint egy G4-es geomágneses vihar például hatással lehet a villamosenergia-hálózatra, így akár áramkimaradásokhoz is vezethet. Emellett megszakíthatja a műholdak működését is, amely számos szolgáltatás működését érintheti, köztük a kommunikációt és a navigációt. Az Independent a brit meteorológiai ügynökség közleménye alapján pedig arról ír, hogy a viharok a rádiójeleket is megzavarhatják, sőt, akár rádiócsend is kialakulhat miattuk.

Kapcsolódó
Egyszerre tört ki négy régió a Napon
Az eseményt a NASA egyik űreszköze dokumentálta.

The post Erős geomágneses vihar éri el a Földet hétvégén first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!