Erősen túlzott Gulyás Gergely: pont Trump alatt voltak a leggyengébbek a magyar-amerikai kapcsolatok

1 óra ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A csütörtöki kormányinfón az ATV vetette fel, vajon hogyan fogja érinteni a magyar gazdaságot, ha Donald Trump terveivel egyezően durva védővámot vetne ki minden nem amerikai autóra. Gulyás Gergely válasza alapján ez nem okozna gondot hazánknak, hiszen már volt négy év, amikor Trump volt az elnök, és akkor is volt protekcionizmus, a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok mégis szárnyaltak. Sőt később ennek mértékéről azt mondta a miniszter, hogy azok egyenesen csúcson voltak.

A Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi adatai azonban egyenesen cáfolják utóbbi állítását, de még a szárnyalást is elég erősen megkérdőjelezik. A magyar-amerikai kapcsolatok szempontjából sokkal előnyösebb volt az Obama-, de még a jelenlegi Biden-kormányzat is.

Az Obama-éra nyolc éve alatt ugyanis a külkereskedelmi egyenlegünk 524 százalékkal növekedett, az import 79, az export pedig 161 százalékkal nőtt.

A Biden-éra (adattal rendelkező) három éve alatt az egyenlegünk 185 százalékkal nőtt, az importunk 22 százalékkal, az export pedig 69 százalékkal nőtt. Mindezt úgy, hogy – ahogy az lenti ábrán is világosan látszik – Biden beiktatásának évében 136 százalékkal megugrott az egyenlegünk annak köszönhetően, hogy közel 60 százalékkal javult az exportunk a tengerentúlra. És ha már Gulyás a csúcsot említette, az egyértelműen a Biden-adminisztráció idejére datálódik, semmiképpen sem Trumpéra.

Ehhez képest a Trump-kormányzat éve jóval szerényebb növekedést hoztak amellett, hogy a 2017-es beiktatás évében 40 százalékkal bezuhant a külkereskedelmi egyenleg, és még így is alacsonyabb volt forintban számolva, mint Barack Obama utolsó évében, 2016-ben. Az import közel 11 százalékkal növekedett ugyan, de az exportunk 11,5 százalékkal esett vissza. Vagyis egyáltalán nem volt előnyös a magyar gazdaságnak Trump beiktatása. A teljes elnöki ciklust nézve 36 százalékkal javult csak a külkereskedelmi egyenlegünk, az import 44, az export pedig 42 százalékkal emelkedett.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!