Erzsébetvárosnak és Ferencvárosnak is elege lett a sok autóból, nagyot drágulhat a parkolás ezekben a kerületekben

2 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Komoly változtatásokat tervez a két kerület az autók számának csökkentése érdekében. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere még csütörtökön tette közzé a Facebook-oldalán, hogy a kerület az elmúlt években megtelt – vette észre a hvg.hu. „Jóval több a hivatalosan bejelentett autó, mint a parkolóhely – az összes közterületünk 19-20 százalékán autó áll –, közben pedig minden erőfeszítésünk ellenére mindössze 6 százalék a zöldfelületek aránya. A közterületeinket elfoglaló autók jelentős része szinte ingyen használja ezeket a tereket, az önkormányzat pedig – legalábbis eddig – hatalmas összeggel támogatta ezt” – írta Niedermüller.

Elmondása alapján 7203 parkolóhely van a kerületben, és idén 9450 (az intézményekkel, cégekkel együtt 10 814) lakossági várakozási engedély került kiadásra. Niedermüller szerint ezt a két számot muszáj közelíteni egymáshoz. A változások után az autósok továbbra is részesülnek majd kedvezményben, viszont akik többet használnak a közterületből, azok nagyobb összeget fognak fizetni. Az intézmények esetében pedig 10 autóig 48 ezer forint lesz a várakozási hozzájárulás díja, minden további autó esetében pedig 150 ezer forint.

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester szerint a IX. kerület is ugyanilyen gondokkal küzd, ezt már a Járda a gyalogosoké oldalára hivatkozva írta meg a hvg. Ferencváros fizetős övezeteiben a 2023. december 31-i adatok szerint 8273 parkolóhely volt, a kiadott parkolási engedélyek száma viszont jóval több, 9861 volt, és ez így szerinte „nem fenntartható”. Az előterjesztés szerint

  • lakásonként az első autóra egységesen 20 000 forint éves díjat kell majd fizetni, de ebből a 65 év felettiek, a nyugdíjasok, valamint a nagycsaládosok 50 százalékos kedvezményt kapnának;
  • a második autóra nem jár többé kedvezmény, így a várakozási engedély éves díja az adott övezetbe tartozó óránkénti parkolási díj 250-szerese.

A második autó esetében így fognak kinézni az éves díjak:

  • D övezet és övezeten kívüli: 50 000 forint
  • C övezet: 75 000 forint
  • B övezet: 112 500 forint
  • A övezet: 150 000 forint

A javaslatról még októberben szavazhat a ferencvárosi képviselő testület.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!