Európából kérnek haladéktalan fizetésemelést a magyar bíráknak

2 hete ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kemény hangú közleményben állt ki a magyar bírók mellett az Európai Bírói Egyesület, mert megállapításuk szerint a bírák javadalmazásának jelenlegi szintje és feltételei Magyarországon ellentétesek az európai és más nemzetközi normákkal, illetve nem egyeztethetők össze az Európai Unió Bíróságának határozataiban meghatározott követelményekkel. Ezért felhívták a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul emeljék a magyarországi bírák fizetését az inflációt meghaladó mértékben, ahogyan azt más kormányzati ágakban már megtették, valamint biztosítsák, hogy a magyar bírók a jövőben legalább a más hatalmi ágak döntéshozóival azonos mértékű fizetésemelésben részesüljenek

– olvasható a 24.hu-hoz eljuttatott határozatukban.

Az Európai Bírói Egyesület szerint ugyanis a bírák magyarországi javadalmazásának helyzete – amely nyilvánvalóan nincs összhangban a kormányzati alkalmazottak javadalmazásával – számottevő mértékben hátrányosan befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét. „Az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából gyakran hangoztatott annak fontossága, hogy a bírák megfelelő és arányos díjazásban részesüljenek” – hívták fel a figyelmet.

Az Európai Bírói Egyesület többek között a Velencei Bizottság állásfoglalására is hivatkozott, amely az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségéről szóló határozatában leszögezte:

a bírák javadalmazásának meg kell felelnie a hivatás méltóságának, a megfelelő javadalmazás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bírákat megvédjék az indokolatlan külső befolyástól.

Mint arról több cikkünkben is beszámoltunk, egyre nagyobb a düh és elkeseredés a bíróságokon, mivel az Európa-rekord infláció ellenére már több mint két éve nem kaptak fizetésemelést sem a bírák, sem a bírósági alkalmazottak (legutóbb 2022 januárjában nőtt az illetményük), így mostanra a fizetésük értének több mint egyharmada elveszett. Akkora a baj, hogy a harmadik hatalmi ág soha nem látott egységben lépett fel a bérhelyzet rendezése érdekében, és már az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György is arról beszélt, hogy a bíróságok működőképességét veszélyezteti az alacsony bérezés miatti elvándorlás.

A kormány szerint nincs fedezet a bírók béremelésére ebben az évben – legalábbis ezt állította korábban Répássy Róbert államtitkár az Országos Bírói Tanács két héttel ezelőtti ülésén. Az viszont elképzelhető, hogy a bíróknál is kilátástalanabb helyzetben levő, most már megélhetési gondokkal is küszködő igazságügyi alkalmazottak részesülhetnek valamilyen bérrendezésben, erre 8–10 milliárd forintot tud átcsoportosítani a kormány az ígéretek szerint.

Kapcsolódó
„Egy szakmunkás is sokkal többet keres nálam” – kifakadtak a bírák a „kivéreztetésük” miatt
Sorra távoznak a bírósági dolgozók, mert már második éve nem kapnak béremelést. Az igazságügyi tárca szerint ezért a bírósági hivatal a felelős.

The post Európából kérnek haladéktalan fizetésemelést a magyar bíráknak first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!