Éveken át hitte, hogy van egy szerető vőlegénye: kegyetlenül átverték

2 órája ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

2009 környékén a Facebook még újdonságnak számított. A legtöbben örömmel regisztráltunk, és építettük lelkesen a kapcsolati hálónkat, bejelölgetve régi osztálytársakat, általános iskolai tanárokat vagy épp azt a gyereket a szomszéd utcából, aki nyolcévesen úgy orrba rúgott labdával, hogy attól eleredt a véred. Ha pedig nem mi jelöltünk, akkor minket jelöltek, mi pedig a social media naiv korszakában járva örömmel mondtunk (kattintottunk) igent minden friend request-re, ha az illető egy kicsit is ismerősnek tűnt, vagy legalább voltak vele közös ismerőseink.

A közösségi média „ártatlan” aranykorában egy friend requesttel kezdődött a londoni Kirat Assi egy évtizeden át tartó, ártalmatlanul induló, majd az évek alatt földi pokollá váló sztorija is, amit a Netflix dokumentumfilmje, a Catfishing, avagy egy online szerelmi átverés története mesél el, és amit annak ellenére nehéz elhinni, hogy tényleg megtörtént.

Egy barátnak jelöléssel kezdődött

Kirat akkoriban egy gimnazista kora óta tartó, de már nem igazán működő párkapcsolatban élt. Az őt ismerősnek bejelölő férfi, Bobby Jandu is kapcsolatban élt, így fel sem merült a gyanú a lányban, hogy ismerkedni szeretnének vele.

A férfi jelölését azért igazolta vissza, mert ugyanabból a közösségből származtak. Kenyai születésű pandzsábi szikhek voltak, akiknek a családja Londonban kötött ki, és mivel ez egy relatíve szűk közösség volt, legalább hírből mindenki mindenkit ismert. A jó családból való Bobbyval közös pont volt, hogy Kirat egyik unokatesója, Simran Bhogal akkoriban épp a férfi öccsével járt.

 Catfishing

Sweet Bobby: Catfishing (Fotó: Netflix)

Ők ketten időről időre egymásra írtak, majd ahogy telt-múlt az idő, a távoli ismeretség online barátsággá nőtte ki magát. Kiöntötték egymásnak a szívüket is. A lány elmondta, mennyire fáj neki, hogy a párja nem akarja elvenni őt feleségül, és Bobby is beszámolt neki a szakításáról, de arról is, ha épp új párkapcsolata lett. Órákon át voltak képesek egymással chatelni, miközben sohasem találkoztak személyesen, de még csak telefonon sem beszéltek.

Egy „boldogság” története

A férfi London mellett sok időt töltött Kenyában is, ahol állítása szerint belekeveredett egy leszámolásba. Ezután a biztonsága érdekében New Yorkba költözött, ahol egy tanúvédelmi program keretében élt, nehogy rátaláljanak az üldözői. Legalábbis ezt mesélte Kiratnak. A tanúvédelmi program nem engedte sem a telefonhívásokat, sem a videohívásokat, így maradtak a chatelésnél. De ekkor még mindig csak barátok voltak. Mire Kirat szakított a gyerekkori szerelmével, ők ketten közelebb kerültek egymáshoz. Aztán történt egy tragédia: Bobby az Egyesült Államokban sztrókot kapott, kórházba került, ideiglenesen félig lebénult, és a beszédközpontja is tönkrement.

A férfi a betegágyon fekve vallotta be Kiratnak, hogy szereti őt. Ezen a ponton több évnyi barátkozás után nőtt a barátságuk szerelemmé, amit nem olyan sokkal később online lánykérés követett.

Elkezdtek jegyben járni, de úgy, hogy bár évek óta ismerték egymást, soha nem töltöttek személyesen együtt időt.

Mivel a férfi a sztrókja miatt nem tudott rendesen beszélni, igazából még telefonon se nagyon beszélgettek. Ez utóbbi később változott, Bobby gyenge, suttogó hangon képessé vált kommunikálni.

 Catfishing

Sweet Bobby: Catfishing (Fotó: Netflix)

Kiratot sorra jelölték be ismerősnek Bobby rokonai és barátai, velük is elkezdett online kommunikálni. Úgy kezelték őt, mint egy új családtagot, ezért ő is hasonlóan járt el a férfival. Online bemutatta őt az édesanyjának és az unokatestvéreinek, a férfi velük is időről időre chatelt vagy épp Skype-on beszélgetett.

Kirat úgy érezte, végre megtalálta az igazit. A harmincas évei közepén járva boldog volt, hogy talán nem fut ki az időből, és Bobby mellett végre lehet családja, és lehetnek gyerekei is.

Aztán jött a feketeleves. Bobby elárulta neki, hogy a sztrókja előtti utolsó barátnője azzal jelentkezett nála, hogy gyereket vár tőle, aki hamarosan megszületik.

Kirat maga alatt volt ugyan, de mivel a férfi és annak rokonai ezerszer biztosították őt arról, hogy Bobbynak csak és kizárólag ő kell, és a gyerek miatt nem tervez visszamenni a volt barátnőjéhez, a lány idővel megnyugodott. Kirat megbocsátott, és a kellemetlen közjáték után folytatódhatott az online szerelem.

Mi az a catfishing?

A Catfishing (szó szerinti fordításban: harcsázás) egy olyan megtévesztő tevékenység, melynek során egy személy egy fiktív személyiséget vagy hamis személyazonosságot hoz létre egy közösségi oldalon, általában egy konkrét áldozatot megcélozva.

Rosszra fordulnak a dolgok

Hihetetlennek tűnhet, de tényleg évek teltek el úgy, hogy Kirat és Bobby sosem találkozott. Éjszakánként úgy aludtak el, hogy bekapcsolva hagyták a Skype-ot, egész nap nonstop egymással kommunikáltak. Kirat azonban idővel megelégelte, hogy a szerelmük csak online létezik, és próbálta fizikai síkra terelni a kapcsolatot. Bobby azonban hol a meggyengült egészségi állapotára, hol a tanúvédelmi programra, hol valami más ürügyre hivatkozva lehetetlenítette el a találkájukat, ráadásul egy óceán választotta el őket egymástól.

Kirat számára a szerelmük idővel csapdává vált:

  • A férfi folyton féltékenykedett vele,
  • számon kérte, ha úgy töltött el némi időt, hogy ez alatt nem válaszolt az üzeneteire
  • Kirat ennek hatására lassan, de biztosan idegenedett el a családjától és a barátaitól.
  • Szinte minden idejét a gépnél ülve töltötte, hogy Bobbyval chateljen, ami idővel a menő marketinges állásába került.
  • Nem elég, hogy kirúgták, a depressziójától drasztikusan fogyni kezdett: tényleg teljesen maga alatt volt.

Hosszas unszolásra végül elérte, hogy Bobby visszatérjen New Yorkból Londonban, ám ekkor olyasmi történt, amire nem számított. A férfi itt is sorra gyártotta a kifogásokat, hogy miért halogassa tovább az évek óta húzódó találkozójukat. Kirat megelégelte a dolgot, és elment Bobby állítólagos szállodájához, ahol a recepción azzal szembesítették, hogy nincs ilyen nevű vendégük. A férfit aztán a londoni lakásánál sem találta, pontosabban Bobby azt mondta, hogy az ablakból látja őt, de nem akar hozzá kimenni: nem szereti, hogy Kirat rá akarja kényszeríteni magát.

Végül az elkeseredett Kirat egy magánnyomozóhoz fordult: fizetett azért, hogy felkutassák neki Bobby Jandut. A nyomozás gyors volt: Kirat 24 órán belül kapott egy brightoni lakcímet. Azonnal autóba vágta magát és odasietett.

Amikor becsöngetett, Bobby Jandu nyitott ajtót. Hamarosan megjelent a gyermekének anyja is a kisfiukkal a kezében. Bobby ráadásul végig úgy viselkedett, mint aki egyáltalán nem ismeri Kiratot. Mintha ott és akkor beszélnének életükben először… Kirat először azt hitte, a férfi hazudik neki, és csak mentegeti magát és az érzelmi hűtlenségét a családja előtt. Csakhogy hamarosan kiderült:

az a Bobby, akivel Kirat egy évtizede kommunikált, és az a Bobby, akit a fotókon látott és épp előtte állt, nem egy és ugyanaz a személy. Valaki Bobby Jandunak tettette magát lassan tíz éve, és az igazi Bobby Jandunak semmi köze sem volt ehhez.

Az ember a hamis Bobby mögött

Kirat Assi története először egy 6×40 percből álló podcast formájában sokkolta az Egyesült Királyságot, most pedig egy 80 perces dokumentumfilm formájában éri el, hogy nézőként leesett állal figyeljünk egy átverést, aminek látszólag semmi értelme. A dokumentumfilm végén kiderül – maga vallja be – , a két ember közös ismerőse, Kirat egyik unokatestvére, Simran Bhogal volt az, aki éveken át Bobbynak adva ki magát kommunikált és tette pokollá az unokatestvére életét.

Máig senki sem érti, hogy mi célja volt ezzel, mert látszólag semmi értelme nem volt a cselekedetének:

  • A többi romantikus csalóval ellentétben nem próbálta kifosztani Kiratot, nem kért tőle pénzt.
  • Erre nem is volt rászorulva, ugyanis Simran a londoni bankszektorban dolgozott kimondottan magas pozícióban.
  • Nem állt bosszút, ugyanis Kirat semmilyen okot nem tud, ami miatt az unokatestvére haragudhatott volna rá.
  • Azon felül, hogy irányíthatta az unokatestvére életét és hatalmat gyakorolhatott fölötte, senki sem tud semmilyen racionális indokot kitalálni a tettére és a motivációira.
 Catfishing

Sweet Bobby: Catfishing (Fotó: Netflix)

Simran módszeresen felépített Kirat körül egy online kapcsolati hálót. Hamis online profilokat alakított ki Bobby Jandu barátainak és családtagjainak fotóit és neveit használva – a valódi profiljaikat azért láthatta és használhatta, mert Bobby öccsén keresztül az ő online ismerősei voltak – , így amikor Kirat azt gondolta, hogy Bobby valamelyik családtagjával chatel éppen, valójában végig Simrannal kommunikált.

A kattant unokatesó nagyjából 60 (!) hamis profilt épített fel az évek során, akiknek posztokat is gyártott a saját Facebook-oldalaikra, és még a kommentekről és a lájkokról is gondoskodott. Annyi energiát fektetett Kirat átverésébe, hogy jó eséllyel ezen kívül nem is volt magánélete, mert nem maradt ideje rá.

Simran Bhogal a tettére valódi magyarázatot sosem adott, a filmben pedig nem akart megszólalni. Nem tudni, manapság mivel foglalkozik, de az biztos, hogy a bankból, ahol korábban dolgozott, elbocsátották. A közösségi médiában nem lelni nyomát. A Forbes megpróbált a nyomára bukkanni, de a saját nevén biztosan sehol nincs profilja. A podcast megjelenése idején az ügyvédei az alábbi közleményt juttatták el a sajtónak:

Ez az ügy egy családi vitára vonatkozik, ami több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor még iskolás lány voltam. Ami engem illet, ez egy privát családi ügy, amely azóta megoldódott, és határozottan tiltakozom a velem kapcsolatban megfogalmazott számos megalapozatlan és súlyosan rágalmazó vád, valamint a médiával megosztott magánügyek részletei ellen.

Kirat és Bobby is a rendőrséghez fordult, valamint polgári peres úton is próbálnak igazságot szolgáltatni. Egyelőre nem jártak sikerrel. Az elkövetőt nem fenyegeti börtönbüntetés. Kiratnak mindössze azt sikerült elérnie, hogy az unokatestvére némi kártérítést fizessen, ő állja a perköltséget és levélben bocsánatot kérjen tőle a történtekért. Azonban a perek továbbra is folyamatban vannak. Kirat valamint Bobby azt reméli, hogy a Netflix (amúgy sajnos elég hatásvadász és felszínes) dokumentumfilmje segít nekik abban, hogy egyrészt a hatóságok komolyabban vegyék a hasonló eseteket, másrészt pedig az ügyük hamarabb lezárulhasson. Azt szeretnék, hogy Simran a tette súlyához méltó büntetést kapjon.

Kirat úgy érzi, pont a legszebb éveit vette el tőle a hazugságaival és tette az életét pokollá. Elvette tőle az esélyt, hogy családot alapíthasson, és saját gyerekei szülessenek. És máig senki sem tudja, hogy miért. Talán még maga Simran sem.

A Catfishing, avagy egy online szerelmi átverés története (eredeti címén: Sweet Bobby: My Catfish Nightmare) már látható a Netflix kínálatában.

The post Éveken át hitte, hogy van egy szerető vőlegénye: kegyetlenül átverték first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!