Évekkel tovább élhetnek, akik szélsőségesen sokat sportolnak

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Évekkel élhetnek tovább az átlagos embereknél a profi sportolók a szélsőségesen megterhelő edzéseknek köszönhetően egy új tanulmány szerint – számolt be róla a ScienceAlert. A kutatás szerint a futók például átlagosan 5 évvel élnek tovább, ez pedig felülírja azt a korábbi elképzelést, hogy az extrém mértékű testmozgás hosszú távon káros az egészségre.

Abban nincs vita a szakértők között, hogy a testmozgás alapvetően jótékony hatású, és meghosszabbítja az életet, az viszont korántsem egyértelmű, hogy az ajánlottnál több sportolás mennyire tesz jót vagy rosszat az egészségnek.Egyes tudósok szerint például a szélsőségesen sok edzés túlzottan megterhelheti a szívet, ez pedig növeli a korai halálozás kockázatát. Mások viszont éppen ennek ellenkezőjében hisznek, egy 2022-es tanulmány eredményei például arra utalnak, hogy a javasoltnál többet sportolók halálozási esélye 30 százalékkal alacsonyabb.

A mostani kutatás az olyan embereket vizsgálta meg, akik kevesebb mint 4 perc alatt képesek lefutni egy 1 mérföldes (1,6 kilométer) távot. Erre csak nagyon kevés futó képes, ehhez ugyanis a test határait kell feszegetni. Az ő esetükben is azt találták, hogy átlagosan jóval tovább élnek, mint a lakosság legnagyobb része.

A tudósok azonban kiemelték, egyáltalán nem biztos, hogy csupán az életmódjuk járul hozzá a megnövekedett várható élettartamukhoz, hanem az ilyen kivételes teljesítményt elérők minden bizonnyal olyan génekkel is rendelkeznek, amelyek ezt és a hosszú életet is lehetővé teszik.

Kapcsolódó
Öt évvel élhet tovább, ha ezeket a tanácsokat megfogadja
Akár a rövid élettartamért felelős géneket is lehet kompenzálni a helyes életmóddal.

The post Évekkel tovább élhetnek, akik szélsőségesen sokat sportolnak first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!