Ez a 10 kutyafajta nem bírja az egyedüllétet

2 napja ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ha otthon hagyod egyedül a kutyádat, sok mindentől függ, hogyan reagál: egyeseknek meg sem kottyan egy kis magány, mások viszont sokkal érzékenyebbek arra, ha társaság nélkül maradnak. Ilyenkor olyan dolgokat csinálhatnak, amiket nem néz jó szemmel a gazdi (vagy a szomszéd): rombolnak, rágnak, ugatnak, vonyítanak. De ezt nem azért teszik, mert bosszút akarnak állni a gazdájukon, a legtöbb esetben egyszerűen szoronganak.

Nem mindig nyilvánvaló, hogy a kutyád szorongani kezd, ha egyedül marad, mert nincs mindig bizonyíték a viselkedésre; nincs szétrágott papucs, nincs panaszkodó szomszéd. Ezért érdemes videóra venni az otthon hagyott kutyát, mert így láthatóvá válnak a szorongásra utaló jelek, mint például a remegés, járkálás vagy nyüszítés.

Amennyiben valaki hosszabb időre rendszeresen elmegy otthonról, érdemes olyan kutyafajtát választania, amely jobban viseli az egyedüllétet. Ezeket a fajtákat pedig jobb elkerülni!

Kattints a képre a galériához!

Így szoktasd hozzá az egyedülléthez

Általánosságban azt szokták mondani, hogy 4-6 óránál tovább ne hagyjuk egyedül a kutyánkat, de a pontos időtartamot a fajta mellett befolyásolja az adott eb személyisége, aktivitása, kora – fiatal és idős kutyáknál rövidebb legyen a magányosan töltött idő. Ugyanakkor a nyolcórás munkaidő még a legodaadóbb gazdit is behatárolja, ezért érdemes a kutyát fokozatosan hozzászoktatni az egyedülléthez.

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy ne szorongjon magányosan a kedvencünk, ha megtanítjuk neki, hogy egyedül lenni jó móka. Ha magára hagyod, az soha ne legyen ijesztő élmény, és mindig járjon együtt valamilyen kellemes dologgal. Jutalmazd meg, ha nyugodt, amikor elmész otthonról. Aztán amíg távol vagy, legyen elfoglaltsága: ez lehet egy különleges játék, amit csak akkor kap meg, amikor elhagyod a lakást, de jó ötlet egy jutalomfalatokat tartalmazó labda is, amivel meg kell dolgoznia, és közben nem unatkozik. A lényeg, hogy amikor hazaérsz, dicsérd meg, majd ezeket a dolgokat tedd el, és csak akkor vedd elő őket újra, ha ismét elmész.

Ha minden simán ment, akkor fokozatosan növelheted a távolléted hosszát. Nagyon fontos, hogy ha „rosszat csinál” a kutya, amíg egyedül van, hazatérve nem szabad leszidni vagy megbüntetni, mert ez csak ront a szeparációval kapcsolatos viselkedési problémákon! Az állat nem fogja összekapcsolni a gazdája dühét az órákkal korábban megrágott kanapéval, a hazatérésével viszont igen, és emiatt még erősebben fog szorongani a következő alkalommal. Ezért a pozitív, jutalmazáson alapuló megközelítés lesz a célravezető.

(RSPCA, Kitchen+Kennel, Furbo)

The post Ez a 10 kutyafajta nem bírja az egyedüllétet first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!