Ez a világ legmérgezőbb hala

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A mérgező és mérges állatokról a többség valószínűleg kígyókra vagy pókokra asszociál, pedig számos más csoportban is akadnak mérget termelő fajok. A halak között például számos ilyen állat található, közülük a legveszélyesebb méreggel a kőhalak (Synanceia) rendelkeznek – írja az IFLScience.

A nemzetségnek öt tagja van, ezen fajok az álcázás mesterei, tökéletesen beleolvadnak a Csendes- és Indiai-óceán tengerfenekének koralljaiba és szikláiba. A kőhalak jellemzően más halakat és rákokat ejtenek el, a prédát lesben várják, majd hirtelen lecsapnak, mérgüket viszont csak védekezésre használják.

A legveszélyesebb venommal a Synanceia verrucosa, azaz a zátonyi kőhal büszkélkedhet. Mérge rokonaihoz hasonlóan hátúszója tüskéiben található.

A Guinness Rekordok Könyve szerint ezen fajnak van a legnagyobb méregmirigye az összes ismert hal közül. Tüskéi injekciós tűkhöz hasonlóan üregesek, a venomra adott reakció nagyban függ attól, hogy hány tüske juttatta be azt a szervezetbe, illetve hogy milyen mélyre jutottak.

A hal mérge rendkívül erős, komoly fájdalmat és akár halált is okozhat.

A fájdalom a beszámolók szerint gyötrelmes és hihetetlenül intenzív, orvosi segítség nélkül állítólag a forró vizes terápia jelenti a legjobb eszközt az inaktiválásra.

„Amikor az ember rálép, megnyomja a mirigyet, a mirigy megreped, és a méreg felspriccel a gerinc mentén” – mondta Bryan Fry, a Queenslandi Egyetem munkatársa a The Guardiannek. Mint hozzátette, a fájdalom ilyenkor rosszabb, mint a szülés. Szerencsére 1959-ben kifejlesztették már az ellenmérget, amely csökkenti a súlyos szövődmények valószínűségét.

Kapcsolódó
Ez a világ legmérgezőbb kígyója
A kispikkelyű tajpánnak akár pár csepp mérge is halálos lehet.

The post Ez a világ legmérgezőbb hala first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!