„Ez nem csak fizikai, hanem mentális harc is” – újra csodát tehet a Fradi kézilabda csapata

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Néhány hete hatalmas csodának lehettünk szemtanúi, ugyanis a magyar női kézilabda válogatott biztosította helyét az idei párizsi olimpián. A válogatott csapat néhány tagja azonban továbbra sem pihenhet, hiszen a Fradi és a Győr kézilabda csapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében küzd a Final Fourba jutásért. A tavalyi elődöntők megismétlődnek, hiszen a Fradi az Esbjerggel, míg a Győr a Vipers-szel csap össze a négyes döntőbe jutásért. Az Érden rendezett első mérkőzésen az Esbjerg 26-25-re legyőzte a Ferencváros csapatát, így a lányok egygólos hátránnyal indulnak Dániába a visszavágóra. A két meccs összesített eredményének győztese kerül be a hazai rendezésű négyes döntőbe. 

Simon Petra

Érd, 2024. április 27.
Simon Petra Anna, az FTC-Rail Cargo Hungaria (j) és Rikke Iversen, a Team Esbjerg játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Team Esbjerg első mérkőzésen az Érd Arénában 2024. április 27-én.
MTI/Bodnár Boglárka

Újra megismétlődhet a csoda?

Nem túlzás azt mondani, hogy a magyar női kézilabda ismét a fénykorát éli, hiszen a tavalyi év volt az első, hogy két magyar együttes szerepelt a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között. A tavalyi döntőből a Fradi ezüstéremmel távozott, amivel a klub történelmének legjobb eredményét érték el. A lányok arra készülnek, hogy megismételjék a tavalyi csodát. 

„Úgy érzem, hogy mindenki nagyon-nagyon motivált, hiszen még táplálkozunk a tavalyi Final Four élményekből, és abból, ami ott átjárt minket. Szeretnénk újra ott lenni a budapesti döntőben, úgyhogy a cél adott, és ez a tűz van a szemekben” – mesélte az nlc-nek Márton Gréta, a magyar válogatott balszélsője.  

A Ferencváros csapatának nincsen egyszerű dolga, mivel az elmúlt években összesen 10 alkalommal játszottak a dánokkal, így a két csapat már nem nagyon tud újat mutatni egymásnak. Ez az oka annak, hogy ezek a mérkőzések még a szokásosnál is nagyobb mentális megpróbáltatást jelent. Ezt jól mutatja az is, hogy a hétvégén a két csapat végig fej-fej mellett haladt, a második félidő végén pedig szinte lehetetlen volt megjósolni, melyikük fog győztesen távozni az arénából. 

„Ez egy érzelmileg nagyon kiélezett mérkőzés volt. Próbálunk minden erőnkkel arra koncentrálni, hogy mi az, amivel meg tudnánk törni a falukat támadásban, védekezésben pedig, hogy meg tudjuk állítani Henny Reistadot és a gyors lerohanásaikat” – tette hozzá a Fradi 19 éves irányítója, Simon Petra.

„Ez nem csak fizikai, hanem mentális harc is”

Márton Gréta elmondása alapján az elmúlt években már többször is játszottak a dán csapattal, ennek köszönhetően pedig sokkal nehezebb túljárniuk az ellenfél eszén. A balszélső szerint ilyenkor ez nemcsak fizikailag, de mentálisan is sokkal megterhelőbb, mivel egy játékos sokkal többet gondolkozik a mérkőzés közben. 

Ez nem csak fizikai, hanem mentális harc is, tényleg nagyon kimerítő. Ezért is lehetett olyan hullámzó a meccs, mert hol ők voltak jobbak, hol pedig nekünk sikerültek jobban a dolgok.

Márton Gréta

Márton Gréta, a magyar válogatott balszélsője (Fotó: MTI)

Egygólos hátrányból fordítani közel sem lehetetlen 

A nyolcaddöntőben a lányok 30-28-as vereséget szenvedtek a francia Brest csapatától, azonban ötgólos idegenbeli győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé. A Fradi kézilabda csapata már többször is bebizonyította, hogy a hátrány olykor plusz motiváció lehet. 

„Nagyon nagy küzdők vagyunk és ezt a saját csapatunkon sokszor tapasztaljuk. Azt látjuk, hogy amikor hátrányban vagyunk, akkor vérszemet kapunk és megpróbálunk azonnal javítani. Úgy érzem, hogy ez az egy gól különbség nagyon közelinek tűnik és borzasztóan nehéz lesz ebben biztos vagyok, de nem akkora hátrányt kell ledolgozni, mint tavaly. Mindent megteszünk, odatesszük magunkat, és meglátjuk, hogy mire lesz elég” – mondta a meccs után Gréti. 

Annak ellenére, hogy a lányokat mindössze két gól választotta el a győzelemtől, sokkal inkább a tüzet lehetett látni a szemünkben, mintsem csalódottságot. Petra azt mondja inkább az bántja, hogy nem tudták kiszolgálni a hazai közönséget, ennek ellenére úgy gondolja, hogy az egygólos különbséget nem lehetetlen ledolgozni. 

Az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosai

Érd, 2024. április 27.
Az FTC-Rail Cargo Hungaria játékosai a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Team Esbjerg első mérkőzés után az Érd Arénában 2024. április 27-én. A dán csapat 26-25-re nyert.
MTI/Bodnár Boglárka

Végülis lehet az lesz a taktika, hogy az első mérkőzésen kikapjunk azért, hogy a másodikon majd egy teljesen más arcunkat mutassuk és több góllal nyerjünk

– mesélte nevetve a Fradi irányítója. 

Van idő egyáltalán a regenerációra?

Az olimpiai kvóta megszerzése után a lányoknak nem sok idejük volt arra, hogy pihenjenek, hiszen hétről-hétre újabb megpróbáltatásokkal találják szembe magukat. 

„Nagyon feszített menetben vagyunk, mert szinte minden héten két mérkőzést játszunk, de a stáb próbálja úgy összeállítani a hetet, hogy mindenre jusson idő. Mindenki próbál a lehető legjobban regenerálódni és kikapcsolódni, mert az is fontos a jó teljesítményhez” – összegezte Gréti. Ezzel a gondolattal a fiatal irányító is egyetértett, aki azt mondja, hogy habár a heti két mérkőzés nem kevés, a játékosok már hozzá vannak szokva a feszített menetrendhez. 

„Ahogy visszajöttünk próbáltunk minél jobban visszaállni a klub stílusába, és abba, hogy újra együtt vagyunk, és újra azt a játékot játsszuk, amit a Ferencváros játszik” – mondja Petra.

The post „Ez nem csak fizikai, hanem mentális harc is” – újra csodát tehet a Fradi kézilabda csapata first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!