Ez történik, ha később iszod meg a reggeli kávédat

2 napja ezelőtt 2



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Mindenki másképp reagál a koffeinre” – mutatott rá Marilyn Cornelis, a Northwestern Egyetem Orvostudományi Karának kutatója a New York Times riportjában.

Michael Grandner, az Arizonai Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának igazgatója ugyanitt elmondta:  körülbelül 20-30 percbe telik, hogy érezzük a koffein hatását, miután az felszívódik a véráramba.

A szakemberek elmonták azt is, a genetika szerepet játszik abban, hogy a koffein mennyi ideig tart ébren. Van, aki egyetlen csésze kávéval is kihúzza az egész napot, másoknak viszont több kell.

Grandner elárulta: ő maga általában 30-60 percet vár ébredés után, hogy elfogyassza az első kávéját.

Kávézó nő

Illusztráció: Getty Images

Dr. Deborah Lee, a brit Get Laid Beds alvásszakértője szintén azt tanácsolja, hogy a felkelés után 45 perccel vagy annál is később igyuk csak meg az első csésze kávénkat.

„A kortizol [stressz] hormon a saját alvási ciklusodra jellemző ritmust követ. A megemelkedett kortizolszint hatással lehet az immunrendszerre, és ha már ébredéskor a csúcson van, mert azonnal kávét iszol, amint kinyitod a szemed, az több kárt okozhat, mint amennyit használ, és hosszú távon immunissá tehet a koffeinre.”

Allison Brager, az amerikai hadsereg neurobiológusa azonban úgy nyilatkozott: kutatások kimutatták, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás csekély hatással van a reggeli kortizolszintre. A reggeli kávé továbbra is segíthet koncentrálni, a késleltetett fogyasztás ugyanakkor a koffein hatását a délutáni órákig is kiterjesztheti.

A szakértők egyetértenek ugyanakkor abban, hogy a nap utolsó csésze kávéját a lefekvést megelőzően legkésőbb 6 órával fogyasszuk el, ha nyugodtan szeretnénk aludni. 

via

The post Ez történik, ha később iszod meg a reggeli kávédat first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!