Ezért csodás barát 40 felett a kollagén, és így fogyaszd házilag

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a kollagén, mely kulcsfontosságú elem szépségápolásunkban is. A bőrápolási termékektől az étrendkiegészítőkig számtalan formában felbukkan az üzletek polcain, nem véletlenül, hiszen valóban rengeteg az áldásos hatása.

Miért is jó valójában?

A kollagén testünk egyik legfontosabb fehérjéje, amely bőrünk rugalmasságát, feszességét és hidratáltságát biztosítja. Ahogy öregszünk, kollagéntermelésünk idővel csökken, ez pedig sajnos a bőr öregedéséhez, feszességének elvesztéséhez, ráncok kialakulásához vezet. Pótlásával az öregedés látható jelei lassabban alakulnak ki, fiatalosságunk tovább megőrizhető. A kollagén pedig ezen felül erősíti hajunkat és körmünket, javítja az ízületek egészségét, hozzájárul a csontok rugalmasságához, sőt jó hatással van bélrendszerünk egészségére is, mivel támogatja a bélnyálkahártya regenerálódását.

 GettyImages

Fotó: GettyImages

Természetesen a legjobb

A kollagénpótlás ma már számtalan formában elérhető, kapható belőle por, kapszula, folyadék vagy akár kollagénes ital is. Érdemes azonban odafigyelni az összetevőkre, egyes termékek ugyanis hozzáadott adalékanyagokat, mesterséges színezékeket, édesítőszereket tartalmazhatnak, amelyek nem feltétlenül szolgálják az egészségünket. Ráadásul pénztárcánkat is kíméli, ha inkább természetes formában fogyasztjuk. Mutatjuk, mi kerüljön ehhez a tányérodra!

Csontleves

A lassan, gyöngyözve főzött csontleves vagy húsleves tökéletes kollagénforrás. Legyen szó marháról, csirkéről vagy akár halról, rengeteg kollagén oldódik ki a húsból és csontokból, különösen akkor, ha hosszú időn át főzzük. Igen, akár extrémnek tűnő időn át: bőven nem túlzás hozzá a 12-14 óra ráfordítás sem. A hozzáadott zöldségek, például sárgarépa, zeller és hagyma pedig csak még ízletesebbé és táplálóbbá teszik a levest.

 GettyImages

Fotó: GettyImages

Állati eredetű bőrök és inak

Első hallásra talán kicsit visszataszító kimondani, hogy az állatok bőre és az inak, porcok rengeteg kollagénforrást tartalmaznak, pedig egy ropogósra sült csirkeszárnyat vagy egy frissen kirántott csirkecombot falatozva például ebből tulajdonképpen mindenhez hozzájutunk. Amennyiben húst nem fogyasztasz, halat azonban igen, úgy a halbőrt érdemes megbecsülni, mert szintén kincset ér!

Kollagéntermelést támogató ételek – szuper megoldás vegáknak

Bár ezek az ételek nem tartalmaznak közvetlenül kollagént, támogatják a szervezet saját kollagéntermelését, így azok is élvezhetik a természet segítségét, akik kerülik a húst. Hogy mik ezek pontosan és miben segítenek? Mutatjuk!

  • C-vitaminban gazdag ételek (pl. citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paprika): a C-vitamin kulcsfontosságú a kollagénszintézishez.
  • Rézben gazdag ételek (pl. szezámmag, dió, kagyló): a réz segíti a kollagénrostok keresztkötésének kialakulását.
  • Aminosavforrások (pl. tojás, hüvelyesek): a kollagén fehérje, amely főként glicinből, prolinból és hidroxi-prolinból áll. Ezek az aminosavak a fehérjében gazdag ételekben találhatók meg, így érdemes bőröd szépsége érdekében is fogyasztanod ezeket.
The post Ezért csodás barát 40 felett a kollagén, és így fogyaszd házilag first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!