Ezért nem tölt be mostanában néhány weboldal

2 hete ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Sokan panaszkodnak mostanában arra, hogy nem töltenek be egyes weboldalak bizonyos böngészőkben. A Bleeping Computer jelezte, hogy a Google Chrome – és az azonos technológiára épülő Microsoft Edge – 124-es verziójánál van a hiba, ugyanis bekapcsoltak egy új titkosítási módszert, a már kvantumszámítógépeknek is ellenálló X25519Kyber768 mechanizmust.

Ennek tesztelését 2023 augusztusában kezdte meg a cég, nemrégiben pedig alapértelmezetté tették. A funkció lényege, hogy a böngésző néhány kapcsolat protokollja (TLS, QUIC) gyakorlatilag feltörhetetlen lesz, így védve a felhasználók adatait a támadóktól, ráadásul a most ellopott, titkosított információkat a későbbiekben sem lehet majd feltörni szuperszámítógéppel.

Bár ez egy pozitív lépés, a felhasználók emiatt sokszor azt tapasztalhatják, hogy nem tudnak megnyitni bizonyos webhelyeket, vagy nem tudnak csatlakozni szerverekhez és tűzfalakhoz. Ez főleg vállalati környezetben okoz fejtörést a rendszergazdák számára, de bizonyos esetekben az egyszerű felhasználók is hibákba futhatnak, teszi hozzá a hvg.

A probléma azonban nem a Chrome-ban van, hanem a másik oldalon, a titkosítás visszafejtésében.

Jó hír, hogy amennyiben a másik fél nem orvosolja a hibát, a felhasználók maguk is megoldhatják azt. Ehhez csak be kell írni a Chrome címsorába, hogy chrome://flags/#enable-tls13-kyber, és letiltani a TLS 1.3 hybridized Kyber support lehetőséget. A változtatások érvényesítéséhez ezt követően újra kell indítani a böngészőt.

A funkció kikapcsolásának lehetősége átmeneti, a későbbiekben nem lesz rá mód. Addigra viszont jó eséllyel fel fognak készülni az új titkosítás kezelésére a weboldalak és az azokat kiszolgáló infrastruktúrák.

Kapcsolódó
Régóta várt újítást kapnak az androidos mobilok
A Google végre lecseréli az ezeréves felületet, amely megnyitja a közösségi médiás hivatkozásokat.

The post Ezért nem tölt be mostanában néhány weboldal first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!