Fantasztikus drónfelvételt raktak ki ma este! Szegednél a Maros és a Tisza különleges színjátékát érdemes megnézned! (Videó)

1 nap ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Lenyűgöző drónfelvételek tárják elénk, ahogy a türkizkék Tisza és a barnás Maros találkoznak Szegednél. Miért különbözik a két folyó színe? Ismerd meg a titkot és gyönyörködj a csodálatos képekben!

A Maros és a Tisza találkozása Szegednél nem csupán földrajzi érdekesség, hanem lenyűgöző természeti látvány is. A türkizkék Tisza és a barnás Maros vize élesen elkülönül egymástól, lenyűgöző kontrasztot adva a tájnak. A két folyó különböző színe lenyűgözi a természet szerelmeseit, és új perspektívát kínál azoknak, akik drónfelvételeken szeretnék megcsodálni ezt a csodát. Vagy éppen ellenkezőleg: el írtad a szegedi lelkünk, miért ilyen sötét a Maros? Mi lehet az ok? Utána jártunk kicsit a dolognak.

A Maros és a Tisza eltérő színe két fő tényezőre vezethető vissza: az iszap és homok mennyiségére, valamint a vízforrás jellegére. A Maros vízgyűjtőmedencéjében agyagosabb talajtípusok uralkodnak, míg a Tisza vízgyűjtőmedencéjében homokosabb a talaj. Emiatt a Maros hordaléka több iszapot tartalmaz, ami barnás árnyalatot kölcsönöz a víznek. Ezzel szemben a Tisza homokosabb hordalékot szállít, ami zöldes árnyalatot ad a folyónak. Itt a videó:

A Maros hegyvidéki folyó, míg a Tisza síkvidéki. A hegyvidéki folyók víz sebessége nagyobb, ami jobban felkavarja az iszapot, így a Maros vize zavarosabb. A síkvidéki folyók sodrása lassabb, így az iszap leülepedik, a Tisza vize pedig tisztább és zöldebb. Fontos megjegyezni, hogy a két folyó színe változhat az évszakoktól és az időjárástól függően. Áradások idején a Tisza is barnásabb árnyalatú lehet a megnövekedett iszapszint miatt, míg száraz időszakokban a Maros vize is zöldebb lehet a kisebb hordalékmennyiség következtében.

Ezenkívül a fényviszonyok is befolyásolhatják a folyók színének észlelését. Erős napsütésben a Tisza vize türkizkéknek tűnhet, míg borús időben szürkés árnyalatú lehet. Szeged különleges természeti látványa mindig tartogat meglepetéseket, és a Szeged365 Family tagjai számára mindig van valami új felfedeznivaló.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!