Fél év alatt 300 millióval nőtt az egyik tankerületi központ adóssága

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Belső-Pesti Tankerületi Központnak januárban 340 millió forintos adóssága volt. A Népszava jó ideje gyűjti az oktatásirányító szervezetek gazdasági helyzetének adatait. Így tudhatjuk, hogy novemberben még 39 millió forint adóssága volt ugyanennek a tankerületnek. A lap szerint azóta korrupciós bűncselekmények miatt nemrég őrizetbe is vették ennek a tankerületnek a gazdasági igazgatóját.

Ami a többi helyet illeti, a 60-ból 26 tankerületi központnak összesen 1880 millió forint volt a lejárt tartozásállománya januárban, ezek közül hétnek az adóssága közelítette vagy haladta meg a 100 millió forintot.

Ezt a nem túl fényes listát tehát a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezeti a 340 milliós összeggel, a második helyen a Mátészalkai Tankerületi Központ végzett 193 millió forintos lejárt tartozással. A harmadik helyen pedig a Váci Tankerületi Központ állt 177 millió forintos adóssággal.

Februárban aztán 281 millió forinttal kevesebb, vagyis 1599 millió forint volt az adósságállomány, amit 20 tankerület halmozott fel. Ebben az egy hónapban a Kaposvári Tankerületi Központ tartozásállománya nulláról 154 millió forintra emelkedett.

Még novemberben a tankerületi központok gazdálkodását ellenőrizni hivatott Klebelsberg Központ (KK) azt írta a Népszavának, hogy „néhány” esetben egyes rezsiszámlákat nem sikerült kiegyenlíteniük, ezek kompenzációját december végén kapták meg a kormánytól. Ugyanakkor több tankerületi központ évek óta tartósan szerepel az államkincstár adóslistáján, szinte folyamatosan adósságokat görgetve maga előtt. Tavaly decemberben a kormány 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok adósságállományának rendezésére, ennek ellenére most hasonló szinten állnak.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!