Finn elnök: Finnország NATO-frontország lett

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Finnország azzal, hogy tavaly áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, frontországgá vált, mivel ezzel megduplázódott a katonai szövetség Oroszországgal közös határa – jelentette ki kedden Alexander Stubb finn elnök Svédországban tett hivatalos látogatásán.

A NATO 31. tagállamának Oroszországgal 1340 kilométer hosszú közös határa van, amely délebbre főként sűrű erdőségeken, északon pedig kietlen tájakon fut. Svédország – Finnországgal együtt – 2022 májusában kérte felvételét a NATO-ba.

Svédország és Finnország ezért nemcsak a közös történelmen osztozik, hanem a közös jövőn is

– mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, aki Stubb oldalán nyilatkozott. Az ő hazája idén márciusban, 32. tagállamként csatlakozott a NATO-hoz.

Stubb úgy fogalmazott, hogy a NATO-csatlakozással a két ország „megtette az utolsó lépést a nyugati értékközösség elfogadása felé”, miután 1995 óta az Európai Unió tagjai is.

Finnország és Svédország kulcsszerepet játszanak a béke elősegítésében. Ellentmondásosnak tűnik, de pontosan ezért akarunk erős hadsereget, és ezért csatlakoztunk a NATO-hoz

– hangoztatta a finn elnök a svéd parlamentben mondott beszédében. Stubb, aki svédül – Finnország második hivatalos nyelvén – szólalt fel a stockholmi törvényhozásban, kijelentette: „lehetetlen túlértékelni annak jelentőségét, hogy ezt a lépést közösen tettük meg”.

(MTI)

The post Finn elnök: Finnország NATO-frontország lett first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!