Gasztropiac, kertmozi és röplabdapálya is lehetne a bűzös Centrum-gödör helyén – egy Szegeden tanuló fiatal olyan terveket készített, hogy csak ámultunk rajta

1 hét ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

2023 októberében egy pályázatot hirdettek Szegeden, melynek kiírása egy hosszú ideje mostoha sorsú városi telek beépítéséről szólt. Igen, jól sejted, a híres-neves Centrum-gödörről van szó. A Facebookon meghirdetett pályázat témája egy „egyedülálló városi tér kialakítása és megteremtésének” lehetősége volt, mindezt a diákok szemszögéből.

Évek óta húzódik a Centrum-gödör ügye Szegeden. A város szívében található tájseb, amely évtizedek óta elcsúfítja a belváros egyik szegletét. Nyáron vízimadarak költenek a nádcsomók rejtekében, de szúnyogkeltetőnek is “kiváló”, télen pedig korcsolyapályára hajaz a foghíjtelek.

MEGIHLETTE A LEHETŐSÉG A SZEGEDEN TANULÓ FIATALT

A mostani pályázat arra biztatta a fiatalokat, hogy képzeljenek el egy sokoldalú közösségi teret, amely a helyi lakosok, egyetemisták és az egész városi közösség számára hasznos, élhető és fenntartható vonzó helyszín, és később a környezete fejlődését is előmozdíthatja – szúrta ki a Sokszínű Vidék. Mint kiderült, bármilyen Szegeden tanuló középiskolásokból és egyetemistákból álló csapat indulhatott a versenyen, melyre december végéig várták a pályaműveket. Keresztes-Nagy Gergőt, a Szegedi SZC Vedres István Technikum 13. osztályos építész tanulóját megihlette a lehetőség, és pompás tervekkel rukkolt elő.

KÖZÖSSÉGI TÉRBEN KELLETT GONDOLKODNI

Mint kiderült, Gergő Szegváron él, tavaly érettségizett, idén pedig a technikusi évet abszolválta az építőipari technikumban. A fiatalembert az építészet kiskora óta foglalkoztatja, ezért választotta a szegedi iskolát. “A pályázat elvárásai szerint közösségi térben kellett gondolkozni, amelyet minden generáció szívesen látogat. Szem előtt kellett tartani, hogy legyen zöld felület, növelve a város szépségét, előmozdítva egy „zöldebb” város megszületését. Mindezek mellett a fenntarthatóság is fontos kritériuma volt a pályázatnak” – mondta a lapnak Gergő.

KÁVÉZÓ, KERTMOZI ÉS EGY GASZTROPIAC IS HELYET KAPNA

“Felmértem az emberek igényeit, sok szegedi ismerőst megkérdeztem róla. Főleg a Nyugi Kert-ben csináltam a pályázati anyagot, így az ottani törzsközönséget kérdeztem meg, mit látnának a gödör helyén szívesen” – emelte ki a fiatal, akinek a célja az volt, hogy mindenki számára hasznos épületkomplexum töltse be ezt a “tátongó lyukat”.

“A földszinten, a parkosított területen kívül egy oldalhatáros kávézó, egy kertmozi, egy gasztropiac illetve egy röplabdapálya került elhelyezésre. A kávézó megtervezésekor figyelembe vettem a város hagyományos építőanyagát, azonban a nagyobb célközönség elérése érdekében modern elemeket is használtam. Így az épület félig tégla, félig üveg homlokzattal készült. Az üvegtető biztosítja a beltéri növények fényellátását, az üveg harmonika ajtó a természetes szellőzésről gondoskodik. Ezen ajtók igénybevételévek közelíthetjük meg a kültéri asztalokat. Az épület másik fele téglafallal és lemeztetővel van ellátva. A tetőn lévő napelemek biztosítják az egész komplexum áramellátását” – áll Gergő terveiben.

A KÉZMŰVES TERMELŐK IS HELYET KAPNÁNAK

“Egy fedett gasztropiacot képzeltem el a kávézó mögött, ahol helyet kapnak a kézműves termelők. Úgy gondolom, az idősebb korosztály figyelmét is magára vonhatja a Gödör. A telek Püspök utcai oldala felől elhelyezésre került egy nyitott röplabdapálya magas kerítéssel, így a kipattanó labda nem zavarná a forgalmat. A parkban, kiépített utakon közelíthetjük meg a különböző struktúrájú padokat, a napellenzők pedig biztosítják az árnyékot. A köztéri lámpák napelemmel működnének, emellett a terület bejáratánál biciklitárolók találhatók. A “gödör szinten” kihasználtam a terület alapvető megsüllyesztését, így föld kitermelésére sem lenne szükség. A kávézó melletti lejárati lépcsőn közelíthető meg ez a szint, ahol előadótermek és mosdók találhatók. Megközelítés szempontjából gondolni kell a mozgássérültekre és az idősekre is. Róluk egy lift gondoskodik, mely az előadóterem ruhatárába nyílik. Az előadótermekben kiállítások, koncertek, illetve konferenciák tarthatók. Bérelhető, amely bevételt is termelne” – mesélte Gergő a terveiről a lapnak.

SAJNOS NEM LESZ BELŐLE SEMMI

Az interjúból kiderült, hogy sajnos a terve nem lesz megvalósítva Gergőnek, pedig szívesen megcsinálná a fiatal a kivitelezési terveket is. “A telek magántulajdonban van, így nem lehet rá építeni semmit. Ezért is áll üresen közel 40 éve. Az MKKP pontosan ezért írta ki a pályázatot, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mennyivel jobb lehetne városunk látképe, ha nem rondítaná el egy óriás gödör” – véli a fiatal.

Fotók: Keresztes-Nagy Gergő. Forrás: Sokszínű Vidék

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!