Gazprom: a legvidámabb barakktól a stratégiai partnerségig

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Vadai Ágnes (DK) több írásbeli kérdést is benyújtott, miután a sajtóhírekből az derült ki, hogy a Gazprom lehet az FTC főszponzora. Az ellenzéki politikus Orbán Viktortól arra várt választ, emlékszik-e még saját kijelentésére, miszerint

nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.

Szijjártó Péter külügyminisztert az ellenzéki képviselő arról kérdezte, mely kormánytagok, egyéb NER-személyek segítették a Ferencvárost abban, hogy a Gazprom legyen a főszponzora.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, Illés Boglárka kurta válaszában csak ennyit írt:

Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb. A Gazprom ráadásul stratégiai partnere Magyarországnak, hiszen nélküle nem lenne biztosított hazánk földgázellátása.

A válasz nagyjából megegyezik azzal, amit korábban a tárca az RTL Híradónak küldött.

A különbség annyi, hogy akkor arra hivatkoztak, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.A Külgazdasági és Külügyminisztérium ugyanakkor pontosan vezeti a kormány által kötött stratégiai partnerségi megállapodásokat, ám a Gazprom azon a listán sem szerepel.

Illés Boglárka válaszában nem tért ki Orbán Viktor egykori szavaira és Vadai Ágnes felvetésére, hogy Rácz András Oroszország-szakértő szerint a Gazprom pénze véres, mert az orosz állami vállalat tevőlegesen is részt vesz a háborúban, az általa közvetlenül szponzorált és fenntartott harcoló alakulatok működnek Ukrajnában.

Orbán Viktor egyébként még ellenzékben, 2007-ben beszélt a Gazprom-befolyás veszélyéről. A Fidesz elnöke a Magyar Demokrata című hetilapnak azt is mondta, a nép két dolog (megélhetési válság, a demokrácia megcsonkolása) miatt elégedetlen a kormánnyal és országot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába.

Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot.

A pártelnök olyan hol nyílt, hol titkos megállapodásoktól tartott, amelyek Magyarországot Moszkva előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!

The post Gazprom: a legvidámabb barakktól a stratégiai partnerségig first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!