Greenpeace: Magzatkárosító szer került a gödi csatornákba

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer került a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába – állítja a Greenpeace. A környezetvédő szervezet még februárban derítette ki, hogy reprodukciót károsító anyaggal szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett, a „Bócsai körforgalomnál”.

A vízből vett minták vizsgálatából kiderült, hogy a folyadékban jelentős, 200 mikrogramm per liter mennyiségű NMP-oldószer van jelen. A Greenpeace az eset kapcsán adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, amely az alábbi információt küldte válaszul:

2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.

A Greenpeace azt követeli, hogy a hatóság vizsgálja ki ezt az esetet, legyen jogi következménye a szennyezésnek, illetve indítsanak vizsgálatot, hogy továbbra is fennáll-e ez a szennyezés.

Ez már a sokadik alkalom, hogy Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe, ezért a Greenpeace országos petíciót indított, amelyben azt követeli a kormánytól, hogy a hatóságok szigorú és hatékony fellépéssel garantálják a hazánkban működő akkumulátoripari létesítmények szennyezésmentes működését.

Kapcsolódó
Mérgek folynak a Dunába, a hatóságok nem tesznek semmit
Óbudán már évek óta szivárognak rákkeltő és mérgező anyagok a folyó vízébe, az illetékesek pedig nem tesznek ellene.

The post Greenpeace: Magzatkárosító szer került a gödi csatornákba first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!