Gyomlálás közben bukkant 1600 éves leletre

3 hete ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Titokzatos, bemetszésekkel ékesített kődarabra bukkant egy földrajztanár az angliai Coventryben – írja az Arkeonews. Graham Senior épp kertjét gyomlálta, amikor felfedezte a leletet. Mint kiderült, a tárgyon a kelta írás egy korai formája látható, a kő ezért igencsak izgalmas a kutatók számára.

A téglalap alapú homokkő 2020-ban, a Covid-19 miatti lezáráskor idején került elő, jelentőségét viszont csak a közelmúltban ismerték fel.

A 11 centiméter hosszú és 139 gramm súlyú lelet rejtélyes vésetei a titokzatos ogham ábécé betűi.

Az ogham egy kora középkori ábécé, amelyet a 4. századtól a 6. századig az archaikus ír nyelvhez, a 6. századtól a 9. századig pedig az óír nyelvhez használtak. A jeleket általában Írországban, Walesben és a Britannia nyugati részén található kövekre vésték, ez jelentette az első írott nyelvet Írországban. Az archaikus ír korszakból származó mintegy 400 ismert felirat többsége családnévoszlop, amelyeket a földtulajdon bejelentésére emeltek.

Az ogham egy rendkívül egyedi írásrendszer, amelyben a sorok egytől ötig terjedő csoportokba rendeződnek. A kövek betekintést nyújtanak az ír nyelvbe a latin írás használata előtt.

Teresa Gilmore, a Birmingham Museums Trust munkatársa szerint a lelet közép-angliai felfedezése igencsak meglepő. A térségből nem ismertek hasonló kövek, az orgham-feliratos objektumok nagy része Írországban található.

Katherine Forsyth, a Glasgow-i Egyetem munkatársa vizsgálatai során arra jutott, hogy a Senior által felfedezett lelet az 5-6., esetleg a 4. századból származhat. A kő négy oldalából hármon láthatók betűk.

A felületén lévő „Maldumcail / S / Lass” felirat zavarba ejtette a kutatókat, a betűk a Mael Dumcail személynév egy változatára utalhatnak, de az S és a LASS jelentése nem világos. Tekintettel az ogham-kövek szokásos céljára, elképzelhető, hogy helymegjelölésről van szó. Azt, hogy a tárgy miként került Anglia középső részére, szintén nem tisztázott.

The post Gyomlálás közben bukkant 1600 éves leletre first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!