A banános muffin akár unalmasan is hangozhat, pedig ez a pihe-puha, szaftos édesség éppenhogy megunhatatlan! Bár mi is édességként hivatkozunk rá, valójában remek reggeli, tízórai vagy uzsonna is. Bármelyik szürke hétköznap jól indul ezzel a finomsággal, ami frissen sülve a legjobb, és további jó tulajdonsága, hogy mikróban vagy sütőben újramelegítve is hozza a friss sütemények puha állagát, folyós belsejét és csábító illatát.
A recept írásakor kerestük a muffin magyar megfelelőjét, de a Szómagyarító weboldal ajánlásai közül egyet sem használnánk szívesen a mindennapokban. Mint írják: puffancs, püffeny, kelenc, pofáncs, kehelybensült, mufli, édics, muffincs, pufi, kehelysütemény… Maradunk tehát az angol jövevényszónál: muffin.
Meddig jó a túlérett banán?
Konyhai alapszabály: túlérett banánt nem dobunk ki! Ha foltokban barnul a banán héja, sőt akár a héja alatt már kásásodik is a gyümölcs húsa, ekkor kiváló turmix- vagy sütemény-alapanyag. Nem kell megijedni a puha állagtól, remek textúrát ad a banánkenyérnek vagy a brownie-nak például.
Arra figyeljünk oda, hogy ne legyen penészes a gyümölcs. Ha túlment már a foltosodó barnaságon, és kicsit összeesett a gyümölcs, még felhasználhatjuk a húsát. Ha már elveszítette a tartását a belseje, dobjuk ki inkább.

Banános muffin csokicseppekkel / Fotó: Yusof Noor, Getty Images
Recept a hétköznapokra: banános muffin olvadó csokicseppekkel
A banános muffin önmagában is finom. Ha csak a gyümölcsöt tesszük bele, mindenképpen érdemes fahéjjal ízesíteni, nagyon jól áll a banánnak. De még jobban áll neki a csoki vagy ennek híján akár csak egy kis kakaópor is. A csoki és a banán két jóbarát. A muffin tésztájában megolvadó-folyó csoki egy kis kényeztetés a hétköznapokban! Hihetetlenül finom nutellás töltelékkel is.
Ez a csokis-banános sütemény különösebb pluszt sem igényel, de persze bármeddig variálhatjuk. Édes joghurt- vagy gyümölcsöntettel is megkoronázhatjuk, csokiimádók pedig folyós csokiszósszal nyakon önthetik.

Így fog kinézni a tészta állaga nyersen: banános muffin, benne a csokicseppekkel / Fotó: Randa Hass, Getty Images
Hozzávalók:
- 3 nagy vagy 4 közepes érett banán (kb. 40 dkg)
- 150 g liszt
- 2 tojás
- 130 g étcsokoládé-csepp
- 85 g cukor
- 1 dl olívaolaj
- 1 csomag sütőpor
- 1-2 teáskanál vaníliakivonat (Ízlés szerint)
- 1-2 csipet só
Elkészítés:
- Egy keverőtálban a banánokat egy villával összenyomkodjuk. Néhány karika banánt félretehetünk a végére díszítésnek is a muffinok tetejére.
- Hozzáadjuk a tojásokat, az olívaolajat, a vaníliakivonatot, a cukrot és a sót, és elegyítjük.
- Egy másik tálban a lisztet és a sütőport összekeverjük, beleforgatjuk a masszába. Beleszórjuk az étcsokoládé-cseppeket is.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Muffinsütőben kibéleljük a mélyedéseket muffinpapírokkal, vagy pedig szilikonformát használunk.
- A tésztát kb. 3/4-ig a muffinformákba adagoljuk, ízlés szerint a tetejükre teszünk egy-egy karika banánt.
- Betoljuk a sütőbe, majd 20 perc sütés után szúrópróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Ha még nyers belül, mehet vissza, és egy-két perc múlva újra ellenőrizzük. A muffinformákban hagyjuk kihűlni őket.