Ha gázzal fűtesz, nagyon figyelj a határidőre, sok pénzed bánhatja

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A földgázt használók számára fontos dátum július 31., a gázelszámolás évfordulója. Az “új év” fordulójától ismét – nagyjából – 1800 köbméter gáz jár kedvezményes áron. Életszerű kérdés, érdemes-e július 31-én diktálni, hogy tiszta lappal induljon az új szezon, vagy rosszul járhatunk a pontos gázszámla elszámolással.

2022 júliusától él a rezsicsökkentés-csökkentése:

azóta a földgáznál 1729 köbméter éves fogyasztásig, havi 144 köbméterig vehető igénybe a kedvezményes tarifa, 102 forint köbméterenként. Az éves fogyasztási limit túllépése esetén a többletfogyasztásért már „lakossági piaci árat” kell fizetni, 747 forintot köbméterenként.

Ha gázzal fűtesz, nagyon figyelj a határidőre, sok pénzed bánhatja

A kedvezményes mennyiség 2023 augusztus 1 és 2024 július 31 között jár. Ennek mértéke 63645 megajoule (MJ) ami 1800 köbméter, de területenként különbözhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

A kérdésre, hogy célszerű-e július 31-re diktálni,

Ribárszki Anna, egy gázszámlák értelmezésével (!) foglalkozó, 110 ezer fős, zárt Facebook-csoport alapítója azt mondja

 “a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktál-e, bár tavaly nyáron volt vagy két “fűtéses nap”, és az megtréfálta a csak fűtéses diktálósokat. Ha az idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-re is” – idézi az Infostart.

A részszámlásoknak, ismertebb néven az átalányosoknak elő kell venniük az előző elszámolót, és megnézni, 2023.07.31-re milyen óraállás szerepel rajta, akár diktálva, akár becsülve lett akkor az érték. Ezután ellenőrizni kell a gázóra állást és ha a kettő közötti belefér a kedvezményesbe – és majdnem el is éri azt -, akkor érdemes diktálni.

Ilyenkor tehát kihasználható a kedvezményes mennyiség,

és nem is marad bent sok. Ha sok lenne a bent maradó mennyiség, akkor nem biztos, hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor egy visszabecsléssel járunk jobban.

Ha viszont idén július 31-én olyan az óraállás, ami nem fér bele a kedvezményesbe a tavaly augusztus elsejeihez képest, akkor nem érdemes diktálni. Így ugyanis mindenképp lesz piaci áron fizetett gázfogyasztásunk erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltünk, vagy beállítottunk 1-2 hűtő-fűtő klímát (hőszivattyút) tehát csökkenni fog a fogyasztásunk, akkor a mostani túlfogyasztás

átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra

– írja a szakértő. A stabilan „alul” fogyasztóknak, illetve a megrögzött túlfogyasztóknak mindegy, hogy diktálnak-e vagy sem.

The post Ha gázzal fűtesz, nagyon figyelj a határidőre, sok pénzed bánhatja first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!