Hatalmas áttörés: cukorbetegséget fordítottak vissza a kutatók

2 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az 1-es típusú cukorbetegség során az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit, mert azokat tévesen idegenként azonosítja. A súlyos autoimmun betegség mesterséges inzulinnal kezelhető, de a betegek várható élettartama rövidebb, mint az egészségeseké.

Kínai kutatóknak most sikerült az ember őssejtjeit

az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigysejtek állandó készletévé alakítani – írja a Cell. Egy 25 éves női betegtől vett zsírsejteket kémiai úton „őssejtként viselkedővé” alakították, hogy azok más típusú sejtekké fejlődjenek. Ezután a hasnyálmirigyben inzulint termelő Langerhans-sejteket hoztak létre – az inzulin hormon szabályozza a vércukor szintjét.

 cukorbetegséget fordítottak vissza a kutatók

Az így nyert sejteket a páciens hasába injektálták,

majd két másik beteg is hasonló terápiát kapott. Az első páciens szervezete egyéves leletei alapján a kísérleti eljárás után 75 nappal kezdett el elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy már ne legyen szüksége injekcióra. A negyedik hónapban hosszú távú glükózszintje már megközelítette egy egészséges emberét, egy évvel később pedig változatlanul

termelt inzulint, vércukorszintje is normális volt.

Ha az eredmények a másik két beteg esetében is hasonlóan alakulnak, úgy a kezelés egy napon talán gyógymódot jelenthet egy nehéz, az életet megrövidítő betegségre.

The post Hatalmas áttörés: cukorbetegséget fordítottak vissza a kutatók first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!