Hatalmas bálnatetem tapadt a hajó orrára

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Több mint 13 méter hosszú bálnatetemet találtak egy sétahajó orrára tapadva New York közelében – írja a The New York Times. Az állat egy tőkebálna volt, a gyorsan úszó faj a partoktól távoli, mély vizeket kedveli. A tetemet akkor fedezték fel, amikor a hajó a brooklyni Cruise Terminalhoz közeledett, a legénység azonnal értesítette a hatóságokat.

Az MSC Cruises társaság szóvivője szerint korábban intézkedéseket vezettek be a hasonló ütközések elkerülése érdekében, többek között módosították az útvonalakat, és a tiszteket is felkészítették. A nagyjából 22 tonnás állatot elvontatták, majd partra szállították, ahol boncolásba kezdtek.

Robert A. DiGiovanni, a vizsgálatot vezető Atlantic Marine Conservation Society vezető kutatója szerint az előzetes eredmények alapján az állat egyébként egészséges volt, és a hajóval való ütközés okozhatta pusztulását.

A tetem a boncolás megkezdésekor már bomlásnak indult, ezért a csapatnak gyorsan kellett dolgoznia.

DiGiovanni szerint szervezete, amely szövetségi felhatalmazással rendelkezik az államban partra vetődött tengeri emlősök vizsgálatára, az elmúlt évek során több mint száz bálnával foglalkozott. Az állatok vagy hálóba gabalyodtak, vagy hajó ütötte el őket. A példányok többsége hosszúszárnyú bálna, illetve északi simabálna volt, a tőkebálnák jóval ritkábbak.

A faj általában szubtrópusi, mérsékelt és szubpoláris vizekben fordul elő, nevét onnan kapta, hogy egyedei gyakran tőkehalakkal együtt láthatók. A 19-20. századi bálnavadászatok idején a populáció megtizedelődött, a tőkebálna ma veszélyeztetettnek számít.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NASA) szóvivője e-mailben közölte, hogy a keleti partvidék hajósait arra biztatják, hogy lassítsák le járműveiket, legyenek résen, és jelentsék a hatóságoknak, ha elpusztult, sérült vagy beakadt bálnákat látnak.

The post Hatalmas bálnatetem tapadt a hajó orrára first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!