Határozatban rögzítették: az első teljes ciklusát kezdi nyáron az első teljes ciklusát most befejező rektor

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Különös határozatot fogadott el február végén az Óbudai Egyetem szenátusa. E szerint

a szenátus úgy tekinti, hogy Kovács Levente, mint az Óbudai Egyetem 2024. július 15. napjától a szenátus által támogatott és a köztársasági elnök által kinevezendő rektora vezető állású munkavállalóként az Óbudai Egyetemen, mint alapítványú fenntartású felsőoktatási intézményben első teljes rektori ciklusát kezdi meg.

A határozatot egyhangúlag fogadta el az egyetem szenátusa, mind a 24 jelenlévő tag igennel voksolt.

„Mivel Kovács Leventét 2019-ben nevezték ki rektornak, most jár le az első ötéves rektori ciklusa, így 2024 nyarától, akárhogy is számoljuk, ez lesz a második ciklusa” – hívta fel a figyelmünket egyik olvasónk, aki megosztotta velünk a szenátusi határozatot.

Hogy miért van jelentősége ennek a határozatnak? Azért, mert a felsőoktatásról szóló törvény csak két, legfeljebb ötéves ciklust engedélyez a rektoroknak az egyetemeken, és ebbe beleszámít az esetleges jogelőd intézmények élén eltöltött idő is, vagyis eszerint a modellváltás után sem indulhatnak tiszta lappal a rektorok.

A helyzet mégsem ilyen egyszerű. A nem állami egyetemeknek ugyanis lehetőségük van eltérni a kétciklusos tilalomtól a szervezeti és működési szabályzatukban. Az Óbudai Egyetem pedig 2021 augusztusa óta nem állami egyetem, hanem alapítványi. A szintén alapítványivá vált Debreceni Egyetemen már éltek is ezzel a lehetőséggel: Szilvássy Zoltán rektor 2022-ben már a harmadik ciklusát kezdhette el.

Az Óbudai Egyetem megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a 2019–2024 közötti rektori ciklus alatt történt modellváltást követően a rektor megváltozott munkajogi státuszának tényszerű rögzítése volt a cél.

Az Óbudai Egyetem rektora 2019. július 15-től 2021. július 31-éig a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint magasabb vezető beosztásban végezte, 2021. augusztus 1-jétől 2024. július 15-ig pedig a munkatörvénykönyv által meghatározott módon vezető állású munkavállalóként látja el feladatát. Ennek értelmében az Óbudai Egyetem szenátusa a rektori kinevezésről szóló határozatában rögzítette, hogy vezető állású munkavállalóként Prof. Dr. Kovács Levente 2024. július 15-étől első teljes ciklusát kezdi meg. Prof. Dr. Kovács Levente a következő rektori ciklusára készül, amely 2029. július 15-éig tart

– írták a 24.hu-nak.

Bár többször is rákérdeztünk, hogy ezzel a határozattal próbálnak-e megágyazni Kovács Levente esetleges harmadik ciklusának, egyáltalán, lesz-e lehetősége 2029-ben újabb ciklust vállalnia a rektornak – lapunk ugyanis az egyetem szervezeti és működési szabályzatában nem talált erről szóló rendelkezést –, ezekre a kérdéseinkre már nem kaptunk választ.

The post Határozatban rögzítették: az első teljes ciklusát kezdi nyáron az első teljes ciklusát most befejező rektor first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!