Hétéves mélypontra zuhantak év elején a lakásépítések

2 hete ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Borzasztóan alakultak az idei első negyedévben a lakásépítések Magyarországon. Mindössze 2779 új otthont adtak át, aminél 2017 első féléve óta nem rögzített alacsonyabb számot a statisztikai hivatal (az elmúlt nyolc év adatai itt és itt találhatók). A KSH adatai szerint a kiadott építési engedélyek száma is jócskán visszaesett: a tavalyi utolsó negyedévben picivel 6600 fölött, most alig haladta meg a 4500-at.

A statisztikai hivatal jelentése szerint az idei első negyedévben az átadott lakások száma 23 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi első negyedévinél, míg az építési engedélyek száma nagyjából 9 százalékkal maradt el a 2023 elejitől.

A fővárosban 35 százalékos, a megyei jogú városokban 7,7 százalékos, a többi városban 22 százalékos, a községekben pedig 16 százalékos volt az eladott lakások számának visszaesése.

A vidéki Magyarországon egy-egy nagyobb megyeszékhely építkezési statisztikái döntően befolyásolják az egész régió adatainak alakulását.

Például Kecskemét adta a teljes dél-alföldi régió lakásépítésének 52 százalékát, de a székesfehérvári építkezések súlya is meghatározó volt Közép-Dunántúl lakásépítéseinek alakulásában. „A Nyugat-Dunántúl régió lakásépítésében döntő szerepet játszó Győr-Moson-Sopron vármegyei új lakások száma alig haladta meg az egy évvel korábbinak a felét, így a régió egészében is jelentős, 39 százalékos visszaesés következett be” – közölte a KSH.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!