Hétvégi olvasnivalók a Don-kanyartól a Magyar Péter-jegyzőkönyvig

1 hét ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Jó reggelt és jó hétvégét! Ez a reggeli hírlevelünk hétvégi, nagyobb anyagokat összegyűjtő kiadása. (Vannak egyéb hírleveleink is.)

MAJÁLIS

A baloldali pártok együtt ünnepelték május 1-jét a Városligetben: a politikát és vurslit szürreális módon vegyítő rendezvényen rezignáltan szemlélte az egykor befolyásos MSZP-elit, ahogy pártjukat végleg felfalja Gyurcsány Ferenc.

A Mi Hazánk majálisán a bűvésznél csak a beszédeken pislogtunk nagyobbat: a párt gyerekmozgalma indulót énekelt, menetelt és zászlót lengetett.

Szentkirályi Alexandra fideszes főpolgármester-jelölt zártkörű majálist tartott a Városligetben, ahol a 444-nek azt mondta: Magyar Péter hangfelvételével kapcsolatban Polt Péternek hisz, a Tisza Párt politikusáról pedig „minősíthetetlen” véleménnyel van.

BELFÖLD

Lázár János építési és közlekedési miniszter már a 143 méter magas MOL-torony építését is ellenezte, de a kedden megszavazott mini-Dubaj-projekttel a hírek szerint mégis Európa legmagasabb épületét húznák fel. Budapest főépítésze szerint fontos a Rákosrendező fejlesztése, de a felhőkarcoló nem a lakosok érdekeit szolgálja.

Tényleg érdemes volt a Mandinernek publikálnia a Magyar Péter-jegyzőkönyvet: többet árul el az Orbán-feudalizmus mindennapjairól, a csőnadrágos NER-kiskakasok által csicskáztatott rendőrökről, az Új Uraik és szolgáik viszonyairól, magyarán az egész rendszerről, mint Varga Judit és Magyar Péter nagyjelenetéről.

A rendőrség öt év nyomozás után sem tudja, ki követ el bűncselekményeket a Vadhajtásokon: nyilvánvalóan uszító gyűlölet-bűncselekmény miatt tettünk feljelentést 5 éve, de azóta többször is lepattantunk, Bede Zsolt ugyanis több ügyben is elszámoltathatatlannak látszik.

GAZDASÁG

Petesejtért pénzt adni szervkereskedelemnek számít. Az érintett klinika itthon már nem végezhet lombikkezelést, de aki hozzá fordul, a saját cseh vagy szlovák társlaborjukba irányítják. A magánklinika egykori embriológusa ma a lombikszektor kormányzati irányítójának, Novák Katalin sógornőjének, Vesztergom Dórának a tanácsadója.

Ha van valami közös Farkas Flórián volt sofőrjében, Rókusfalvy Pálban, Szivek Ferencben és egy kőgazdag fiatalban, az a Tündérhegyi pszichiátria volt épülete, ami kézről kézre jár köztük, de csak pusztul.

KÜLFÖLD

Az amerikai egyetemek a gázai háború kitörése óta próbálnak egyensúlyozni a szólásszabadság biztosítása és az antiszemitizmus elleni fellépés között. Eddig inkább megengedők voltak a palesztinbarát tüntetésekkel, de most több intézmény is változtat a taktikáján.

Ha megérkezik Ukrajnába az amerikai segély, és sikerül elég ukrán erőt felszabadítani a hátországból, az orosz előretörés megállítható. A nyugati katonák Ukrajnába küldése nem azt jelenti, hogy ők harcolnának a fronton.

FELKÉSZÜLÉS

Több mint 12 órát töltöttünk az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániellel, aki megmutatta nekünk, hogy néz ki egy napja. Az alkotmányjogász a legintimebb pillanatokban sem küldött ki minket a szobából, ez a fajta kitárulkozás pedig egy újabb állásfoglalás a részéről az eutanázia legalizálása melletti küzdelemben.

Magyarországon járt a mélyadaptáció atyja, Jem Bendell brit kutató, aki szerint már elkéstünk azzal, hogy visszafordítsuk, vagy legalább megállítsuk a klímaváltozás katasztrofális következményeit, és már csak arra van időnk, hogy felkészüljünk rá.

KÜLFÖLD

Bhutánban nem GDP-ben, hanem boldogságban mérik az ország fejlettségét, az eredmény pedig mindig 90 százalék fölötti. A boldogság ügynöke című új dokumentumfilm megható személyes történeteken keresztül járt utána annak, hogy mi van a büszke nemzeti statisztika mögött. A magyar-bhutáni rendezőpáros egyik tagjával, Zurbó Dorottyával beszélgettünk.

A heroin előállításához szükséges ópiummák kereskedelmét Közép-Amerikában teljesen tönkre vágta a fentanil, vagyis a szintetikus opioid, ami miatt egyre többen halnak meg drogtúladagolásban.

  • Titkos dokumentumok szerint szexuálisan zaklatták, majd megölték a 16 éves iráni tüntetőt, Nika Sakaramit.

TÖRTÉNELEM

Zsidó munkaszolgálatosok, orosz nők, éhezés és mínusz 25 fokos hideg a Don-kanyarban, majd az orosz áttörés után a magyar 2. hadsereg kétségbeesett visszavonulása a túlélésért: Wágner Levente főhadnagy naplója és felvételei 45 év után kerültek elő.

KULTÚRA

Salman Rushdie megírta a megkéselésének történetét, remélve, hogy övé lehet majd az utolsó szó: 2022-ben millimétereken múlt a világhírű indiai-brit író élete. A magyarul is megjelent új könyve, a Kés egyrészt a merénylet és egy súlyosan megsebesített test története, közben határozott kiállás a művészet szabadsága mellett.

A politikai szatíraként eladott sorozatban, A rezsimben Putyinra, de még Orbánra is ráismerni a Timosenko-frizurás Kate Winsletben, mégis nehéz nevetni.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!