Hétvégi olvasnivalók térkőről, turulról, Tusványosról

1 hónap ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb nagyobb anyagaival. Többféle hírlevelünk is akad, mindegyiket kifejezetten ajánljuk, itt lehet közöttük válogatni.

Az élet itthon

A héten megjelent interjúnk Csaba Lászlóval, melyben a közgazdász kifejtette, hogy Magyarországot elérte a közepes jövedelem csapdája, és a magyar kormány gazdaságpolitikájával feléli a jövőt. Írtunk arról is, hogy lehet ugyan, hogy lesz benzinárrobbanás a kieső orosz olaj miatt Magyarországon, de benzin is lesz, a leállított kőolajvezeték miatt Ukrajnával kitört újabb konfliktusunk nyomán pedig Rácz András arról beszélt, hogy az, hogy Ukrajna nehezebben kapjon fegyvert, egyvalakinek jó, az Ukrajna ellen harcoló Oroszországnak.

Megírtuk, hogy ki az a Radnai Márk, aki április óta a Tisza alelnöke, de ezt csak most jelentették be, és bemutattunk egy minden bizonnyal médiatörténeti újítást: hogy a Nyugati Fény főszerkesztője nem létezik. Jártunk Fóton, ahol a helyiek ellenkezése ellenére térkövezik körbe a tavat, beszámoltunk az ítéletről, mely szerint alaptörvény-ellenes lehet, hogy a társadalombiztosító nem ad támogatást beszédpótló eszközre, és véleménycikkben írtunk arról, hogy a hegyvidéki turul sorsán múlik, hogy a Kutyapárt tényleg hisz-e a demokráciában, vagy inkább meghajol az erőszak előtt.

Követtük az idei felsőoktatási pontszámítás körüli anomáliákat, bemutatva, hogy sok diáknál tévesztett a rendszer, óriási fellebbezési hullám jöhet, és megnéztük azt is, hogy mit jelenthet a hazai helyzet szempontjából, hogy idén sokan jelentkeztek pedagógusképzésre.

Tusványos

Szombat délelőtt következik majd Orbán Viktor szokásos világmegfejtése Tusványosból, természetesen közvetítéssel és elemzéssel is készülünk majd, és az eseményre készülve felidéztük Orbán 2010-es beszédét, tanulságos újraolvasni ennyi év és történés távlatából.

Az Orbán-beszéden túl is bőven történnek dolgok a fesztiválon: a csádi misszióról kérdeztük Orbán Gáspárt, kormánypárti politikusokat pedig a békemisszió után kialakult nemzetközi politikai konfliktusról, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt vezető Lánczi Tamás elmondta nekünk, hogy a médiát nem tartja veszélyesnek, de a 444 tevékenységét igen, és ott voltunk a beszélgetésen, ahol további jogköröket kért a hivatalának. Rácsodálkoztunk, hogy kik azok az ellenzékiek, akik megjelennek Tusványoson, meghallgattuk Németh Zsoltot, ahogy elmondja, hogy a békepolitikát körüllengi az oroszbérencség vádja, Semjén Zsoltot, ahogy kifejti, számára Ukrajna inkább tűnik egy katonai diktatúrának, mint jogállamnak, és ott voltunk, amikor Hoppál Péter megpróbálta összefoglalni, mi is az a magyar kultúra.

A világ

Az eddig sem unalmas amerikai elnökválasztási kampány múlt hétvégén kapott újabb, az eddigieknél is nagyobb csavart, amikor Joe Biden bejelentette, hogy nem indul újra. A demokraták jelöltje így szinte biztosan Kamala Harris lesz, írtunk ezért arról, hogy mit érdemes róla tudni, és összefoglaltuk, hogy mennyire drámai volt az utolsó pár nap, mire Biden meghozta a döntését, és megírtuk, hogy a Trump-stábnak biztosan nem jött jól Biden visszalépése.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban írtunk arról, hogy az ukránok mielőbb megrendeznék az újabb békekonferenciát, a húzódozó oroszok részvételével, és Zelenszkij szerint a háború „forró szakaszát” még az idén befejezhetnék.

Tészesek

Solt Ágnes 12 éven át járta a magyarországi fegyházak hosszúidős speciális részlegeit, hogy mélyinterjúkat készítsen a tényleges életfogytiglanosokkal. Hogyan lehet velük életük végéig bánni anélkül, hogy veszélyesek lennének önmagukra vagy másokra? Mivel lehet őket motiválni? Mire lehet számítani?

Olimpia

Péntek este a megnyitóünnepséggel kezdetét vette az idei olimpia (közvetítésünk itt olvasható vissza), de mi csütörtökön megmutattuk, milyen lett volna, ha Budapesten van az olimpiai megnyitó, Vidnyánszky Attila és Orbán Ráhel rendezésében. A játékokra hangolódva írtunk arról is, hogy kiktől várhatunk érmet idén, megnéztük, mi a helyzet a legutóbbi olimpia magyar érmeseivel, összeszedtük, hol milyen jutalmakban reménykedhetnek az érmet szerző sportolók, illetve hogy kik a magyar sportolók példaképei, és foglalkoztunk azzal a kérdéssel is, hogy tényleg csak az abszolút ínyenceket érdekli-e a futball az olimpián.

Félig sport, és félig NER-ügyi cikkünk volt a héten, melyben bemutattuk, hogyan ömlött a pénz Mészáros horvát csapatához: négyszer akkora az NK Osijek nyeresége, mint a bajnok Dinamo Zagrebé, a többi dobogós szóra sem érdemes. A csapat most 4. lett, de kimondott cél a bajnoki cím.

Podcast

Nők és az önvédelem volt a témája a Tyúkól legújabb részének, Nógrádi Noá nőjogi szakértő és önvédelmi instruktor volt a vendég, aki tanfolyamokat és workshopokat tart, hogy a nők ne féljenek megvédeni magukat, legyenek eszközeik ahhoz, hogy kiszabaduljanak a necces helyzetekből, és magabiztosan védhessék meg a határaikat.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!