Híd a festészet és a szobrászat között: különleges kiállítás nyílik a Reök-ben, két elismert művész alkotásai mutatkoznak be a szegedieknek

3 napja ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség, tudatta szerkesztőségünkkel az intézmény.

A MAGYAR EDE TÉREN IS MÁR EGY SZOBRÁSZATI REMEKMŰ FOGADJA AZ ARRA JÁRÓKAT

A két- és a háromdimenziós kifejezéskészletet ötvöző, nagyszabású kiállítás megnyitására készülődnek a Regionális Összművészeti Központban. Július 13. és szeptember 1. között BOLDI – azaz Szmrecsányi Boldizsár – szobrászművész és Incze Mózes festőművész alkotásai töltik meg a szecessziós palotát, sőt, egy különleges szobrászati remek már az épület előtt, a Magyar Ede téren fogadja a kiállításra érkezőket és a szegedi belváros járókelőit.

ÚJ ÁLLOMÁS MINDKETTEJÜK KARRIERJÉBEN

A két izgalmas életművel rendelkező, a képzőművészeti középgeneráció legerőteljesebb hanggal bíró képviselői közé tartozó alkotó nem először dolgozik együtt, ám a REÖK-ben való, nagyléptékű közös kiállítás új állomást jelent mindkettejük karrierjében. A Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrász összetéveszthetetlen alkotásait már több ízben láthatták a szegedi művészetkedvelők a Nyári Tárlatok alkalmával. Magas szakmaiságú anyagkezelés jellemzi carrarai márványból vagy saját, egyedi eljárásával megmunkált, bronzból öntött szobrait, amelyek letisztult, lekerekített, alapformákból építkező mégis összetett formavilággal ábrázolják, rendszerint az emberi testet, testeket, gyakran a kontaktus változatos lehetőségeit tematizálva.

KÖZPONTI MOTÍVUM AZ EMBERI TEST

A romániai születésű, Munkácsy Mihály-díjas festőművész munkásságában is központi motívum az emberi test. Sokszor a rész-egész szimbolikáját boncolgató megközelítésben ábrázol kontextusukat vesztett vagy éppen új kontextusba kerülő testtájakat, végtagokat. Tematikus hátterében múlt, jelen és jövő viszonyrendszere, a festő egyéni és a ma emberének általános valóságérzékelése, a rá visszaható, megállíthatatlanul változó tárgyi és eszmei környezet, és valamiféle transzcendencia keresése áll.
„A lényegkereső képletben legbiztosabb közös nevezőként csak a változás következetessége hívható elő. Így válik értékké számomra az állókép, ami időt hagy gondolatterének körbejárására. Egy-két gócpontot még összekötök adatkábelekkel, hadd jöjjenek még válaszok a további kérdések elé, és festem, mondom a magamét, s talán nem csak a magamét…” – vallja a REÖK-be érkező képei kapcsán a festő.

HIDAT TEREMTENEK A FESTÉSZET ÉS SZOBRÁSZAT KÖZÖTT

BOLDI és Incze Mózes alkotásai festészet és szobrászat között hidat teremtve, átvitt és szó szerint is értelmezett térbeliséget kölcsönöznek az emberi test, természet, szakralitás, kortársi jelenlét kérdésfelvetéseinek, az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti galéria egyedülálló helyszínén különleges művészeti élményt kínálva a látogatóknak.

A SZABADTÉRI BELÉPŐJEGYEKKEL DÍJMENTESEN TEKINTHETŐ MEG A TÁRLAT

A Rezonancia című tárlatot Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg július 13. szombaton 14.00 órakor a Reök-palotában; Dr. Nátyi Róbert vezető kurátor, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának dékánja mond köszöntőt. Az ünnepélyes megnyitót követően egész nyáron, szeptember elsejéig tart majd nyitva a kiállítás, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok bármely idei előadására szóló belépő felmutatásával díjmentesen is megtekinthetnek a napfény városába látogatók.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: Reök Palota

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!