Hivatalos: Putyin kedden Észak-Koreába repül

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kedden érkezik meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreába, ahol kétnapos látogatást tesz. A látogatás híre önmagában nem új, de az információt immár mindkét ország megerősítette hivatalosan is.

Az orosz elnök várhatóan Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tárgyal. Putyin huszonnégy év után most először látogat a távol-keleti országba. Először 2000 júliusában, nem sokkal első megválasztása után járt ott, akkor azonban még a jelenlegi diktátor apjával, Kim Dzsongillel találkozott.

Észak-Korea központi hírszolgáltatója közölte: Putyin kedden és szerdán Kim Dzsongun meghívására tesz állami látogatást az országban. Az állami média további részleteket egyelőre nem közölt. Oroszország egyidejűleg közleményben erősítette meg a látogatást.

Az év elején Putyin egy csúcskategóriás Aurus Senat  limuzint küldött Kim Dzsongunnak.

Ezt még akkor mutatta meg neki, amikor szeptemberben Oroszország távol-keleti részén, Vlagyivisztokban tartottak csúcstalálkozót. Szakemberek szerint a luxusjármű leszállítása önmagában megsértette az ENSZ egyik határozatát, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára a nukleáris fegyverprogram leállítása érdekében. Az ENSZ-határozata kifejezetten megtiltotta luxuscikkek szállítását Észak-Koreába.

Oroszország és Kína közben többször is megakadályozta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy újabb ENSZ-szankciókat vessenek is Észak-Koreára a sorozatban végrehajtott, tiltott ballisztikus rakétakísérletek miatt. Márciusban orosz vétó vetett véget az ENSZ-ben a nukleáris fegyverprogram miatt bevezetett szankciók ellenőrzésének is. Nyugati bírálatok szerint, erre azért volt szükség, hogy Oroszország ukrajnai felhasználásra fegyvereket vehessen Észak-Koreától.

Vlagyimir Putyin mindig is törekedett rá, hogy helyreállítsa a Phenjannal még a szovjet korszakban kiépített jó kapcsolatokat. Moszkva és Phenjan kapcsolata a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben kezdett meggyengülni. Ezt jól mutatja, hogy Kim Dzsongun először 2019-ben találkozott Putyinnal Vlagyivosztokban.

(AP)

The post Hivatalos: Putyin kedden Észak-Koreába repül first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!