Hivatalosan is londoni nagykövet lett a volt ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta a katonai szolgálatból Valerij Zaluzsnijt, akit egy másik rendelettel Ukrajna londoni nagykövetének nevezett ki.

Zaluzsnij februárig az ukrán fegyveres erők főparancsnoka volt. Posztjáról azért kellett távoznia, mert konfliktusa volt Zelenszkijjel. Rivalizálásukról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Zaluzsnij leváltása után azt ígérte Zelenszkij, hogy a népszerű tábornok a „csapat tagja marad”. Márciusban már arról cikkezett a brit sajtó, hogy Londonban lehet nagykövet a volt főparancsnok.

Bár Ukrajna az Egyesült Királyságot az egyik legszorosabb szövetségesének tekinti, a nagyköveti poszt közel egy éve betöltetlen. Zelenszkij 2023 júliusában menesztette a korábbi nagykövetet, Vadim Prisztajko volt külügyminisztert, miután az nyilvánosan bírálta őt.

Sándor Fegyir lassan egy éve vár arra, ami Zaluzsnij esetében két hónap alatt megtörtént. Sándort még mindig nem nevezték ki magyar nagykövetnek. A befogadólevelét ugyan augusztusban aláírta Novák Katalin, de hivatalosan nem foglalta el a pozícióját.

(via Meduza)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!