Hogyan éld túl a családi nyaralást?

1 év ezelőtt 55bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egész évben mást sem vársz, mint a nyaralást – ami aztán katasztrofális lesz. Ennek számtalan oka lehet, de az egyik a folytonos veszekedés és stressz, ami érhet az eredetileg idillinek várt nyaralás alatt. A gyerekek sírnak, lebetegednek, nem kedvelik, hogy új környezetben vannak, neked pedig egy nyugodt perced sincs. 

Az elképzelés, miszerint a tengerparton fogsz koktélt szürcsölni, miközben a gyerekek melletted homokoznak, pillanatok alatt szertefoszlik. 

Hazaérve azonnal panaszkodsz arról, hogy mennyi minden ment félre, és pihenni sem tudtál. Sokszor sajnos düh, csalódottság, kimerültség követi a családi nyaralást, ami így végül sem a szülőknek, sem a gyerekeknek nem volt pozitív élmény. Anyagilag és érzelmileg is megterhelő lehet, ha nem készülsz fel eléggé. Nézzük, milyen tippekkel lehet élvezhetővé tenni a családi nyaralást!

A családi nyaralás előnyei

Egy 2022-es kutatás szerint, mind a szülőknek, mind a gyerekeknek pszichológiai előnyökkel jár egy közös nyaralás. Ez az előny a szülőknél az érzelmi jóllét, míg a gyerekeknél ennél is több. A gyermekek általános készségei is fejlődnek, hiszen új környezetbe kerülnek. Sok esetben ráadásul mindössze ennyi minőségi időt tudnak együtt tölteni a család tagjai a szürke hétköznapok mellett. 

A családi nyaralás előnyei

családi nyaralás előnyei

A családi nyaralás erősíti a kapcsolatokat, a családtagok közötti kötődést, amire végsősoron mindannyian vágyunk. Amikor megszervezed a nyaralást, akkor a pihenés mellett arra is vágysz, hogy teljesebb családi életet, szorosabb kapcsolatot élhess meg a szeretteiddel.

Hogyan legyen élvezetes a nyaralás?

Nézzük is meg, hogy hogyan válhat akkor tényleg olyanná a családi nyaralás, amilyennek elképzelted. Itt is már a tervezés pillanatától fogva tenni kell érte!

1. A Költségek

A nyaralás megtervezésénél létfontosságú a költségek megtervezése, mégis sok pár úgy jön haza, hogy bőven túllépték a nyaralásra félretett összeg keretét. Ez stresszhez, feszültséghez, veszekedésekhez vezet a szülők között, valamint akár gyerekekkel szemben is. 

Ennek a kivédésére jó módszer, ha a pénzügyi tervezés sokkal átgondoltabb. Ahhoz, hogy garantált legyen a jókedv és szórakozás, a költségeken és a várható költőpénzen felül +20 százalékot tegyetek félre. Hiszen bármi megtörténhet! Ezzel a módszerrel el lehet kerülni az anyagi szorongást, ami rettenetesen veszélyes az általános egészségedre. 

2. Próbáld meg a saját vágyaidat is kiszolgálni nyaralás alatt

Gyakori hiba, hogy a teljes nyaralást úgy szervezed meg, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, legyenek bármilyen korúak is. Ez azonban megnehezíti a relaxációt, mivel folyton azon fogsz stresszelni, hogy nekik minél jobb legyen, egyik programról a másikra fogtok szaladni. Mindazon túl rengeteg pénzt elköltötök programokra, amelyeket lehet, hogy nem is élveznek a gyerekek. 

Sorban állni egész nap a vidámparkban, olyan helyekre menni, ahol óriási a tömeg alapvetően jelentős stresszforrás. Végül pedig a nyaralás emlékei között is az órákig tartó sorban állás jelenik meg. 

Inkább próbáld meg a saját vágyaitokat előre venni. A gyerekek ugyanis akkor érzik magukat jól, ha a szüleik nyugodtak, kipihentek és kiegyensúlyozottak!

3. Mindig készülj fel a váratlan helyzetekre

Nagy kihívás számítani mindenre, még a lehetetlenre is, de szinte garantált, hogy be fog következni. Rossz lesz a szállodai étel, elromlik a klíma, lerobban a bérelt autó, és még bőven lehetne folytatni.

Éppen ezért, ha fizikailag nem is, lelkileg készítsd fel magad ezekre, és próbálj meg nevetni a helyzeteken! A mérgelődés és külön stresszelés megkeseríti a nyaralást, de a jó időtöltéshez nem is kell, hogy minden tökéletes legyen!

4. A szülői feladatok megosztása 

A szülői feladatok egy emberre hárítása biztos, hogy nem eredményez élvezetes nyaralást. Inkább csak plusz terheket és felelősséget tesz rád! Éppen ezért osszátok ki már a nyaralás előtt a feladatokat! Egyikőtök fürdet, másik előkészíti majd a reggelit, és így tovább. A közös célokat együtt lehet elérni a családi nyaralás során is! 

5. Ne erőltesd az együtt töltött időt

Legyenek bármilyen korban is a gyerekeid, van saját függetlenségük, amelyet be kell tudni tartani. Ha olyat próbálsz meg rájuk erőltetni, amit nem élveznek, akkor pont a lényegét veszíti el a nyaralás.

Inkább tarts egy kis távolságot, figyeld meg, ahogy kibontakozik a személyiségük, és légy ott, amikor szükségük van rád. Ezáltal neked is marad némi énidőd, amíg feltöltődsz, és ők sem érzik azt, hogy rájuk vannak a programok erőltetve. 

6. Legyen időtök egymásra a pároddal

Nagyon kevés pár teszi azt meg, hogy egymásra is szánnak időt a nyaralás alatt. Érdemes lehet segítséget magatokkal vinni, akár egy dajkát, akár egy rokont, akire rá lehet bízni a gyerekeket néhány órára.

Ha ez nem megoldható, akkor is fektessétek le hamarabb a gyerekeket, és rendeljetek valamit, így egy vacsora mellett van időtök kettesben lenni. Nem szükséges mindig a gyerekekkel lenni, a nyaralás része, hogy egymásra is szántok egy kis időt. 

7. Nézzetek utána, hogy lehet-e csapvizet inni

Keresztül húzhatja a számításotokat egy gyomorrontás és hasmenés. Ennek elkerülése érdekében mindenképp olvassatok utána, hogy lehet-e a csapvizet fogyasztani. Sajnos sokkal gyakoribb az, hogy ez elmarad, és aztán 1-2 nap teljesen kiesik a gyomorrontás miatt. 

8. Hallgassátok meg egymást a nyaralás alatt

A családi nyaralás egyik kulcspontja a kommunikáció. Hallgassátok meg, mit mond a másik vagy épp a gyerekek, hiszen fontos, hogy ki tudjátok fejezni magatokat és megértésre találjatok.

Ha egy rossz pillanatodban el is veszted a fejed, és kijön rajtad a feszültség, kérj bocsánatot, amint lehiggadtál. A gyerekekben ugyanis lehet, hogy csak az marad meg, hogy „anya leordított”, ezzel pedig egy életre elmehet a kedvük a nyaralástól.

+1. Vigyetek társasjátékot

A családi nyaralást végképp elronthatja az, ha rossz az idő, és bezárva kell ülni a hotelszobában. Éppen ezért vigyél társasjátékot, amely kitűnő szórakozás az egész családnak! 

Összefoglalás

A családi nyaralás egyik kulcspontja az, ha mindent előre megtervezel: szállás, költség, és még +20% a bankkártyán! Biztos, hogy nem lesz tökéletes a nyaralás, de segíthettek az élményen, ha töltötök kettesben időt, és ha először saját magatoknak megfelelő programot néztek.

Próbáljátok meg tiszteletben tartani a gyerekek szabadságát, és ne erőltessétek a közös programokat. Mindenkinek mást jelent a nyaralás, így lehet, hogy az egyik gyereknek azt, hogy egyedül ül a homokozóban, a másiknak meg, hogy veletek tart felfedezni a várost. Fontos, hogy  te is kapj egy kis énidőt. 

Készülj fel lelkileg arra, hogy biztosan lesznek szerencsétlen napok és programok, és az időjárás sem lesz mindig ideális. Vigyetek magatokkal társasjátékot, hogy ne legyenek unalmas órák, és tartsd szem előtt a legfontosabbat: a te boldogságod adja a gyerekek jóllétét is!

Felhasznált források

https://www.apa.org/topics/money/recession-budget

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/savvy-parenting/201401/having-great-and-imperfect-family-vacation

https://www.psychalive.org/the-perfect-family-vacation-why-we-are-not-there-yet/

Miyakawa, Erika & Oguchi, Takashi. (2022). Family tourism improves parents’ well-being and children’s generic skills. Tourism Management. 88. 104403. 10.1016/j.tourman.2021.104403.

Kapcsolódó bejegyzések

Transzgenerációs traumák nyomában

Transzgenerációs traumák nyomában

A gyerek tiszta tábla” – mondta Rousseau, azonban egyre inkább megdőlni látszik az elmélet a transzgenerációs hatás bebizonyítása miatt. A gyerekek ugyanis nemcsak a szemünk vagy a hajunk színét, esetleg egyes tulajdonságainkat vagy a temperamentumunkat öröklik, hanem...

 Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Könnyen azt hihetjük magunkról, hogy mi csak is racionális, jól átgondolt döntéseket hozunk. Azonban ez az igazságtól nagyon messze van. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és kutatótársai rengeteg kísérletet végeztek el, amelyek bebizonyították,...

 Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy...

The post Hogyan éld túl a családi nyaralást? appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!