Hogyan éld túl a közös nyaralást a pároddal?

2 éve ezelőtt 80bohócdoktor szja 1% felajánlás

A nyaralás célja a pihenés, relaxáció és egymás társaságának élvezete, mégis megdöbbentően stresszes tud lenni. Olyan témák, összefeszülési pontok, elakadások törhetnek a felszínre, amelyeket a hétköznapokban könnyedén figyelmen kívül tudunk hagyni. Egy közös nyaralás a párunkkal valódi mérföldkő lehet a kapcsolatban. 

Természetes, hogy a sok összefeszülés okai lehetnek akár a rossz időjárás, nem megfelelő ételek, túl sok rovar, túl sok séta, és így egymáson vezetjük le a stresszt. Sajnos akár egyetlen rossz szó is pokollá változtathatja a következő 24 órát. 

Ez azonban nem kell, hogy így legyen! Néhány tipp és tanács betartásával valódi kikapcsolódássá válhat a nyaralás, ahol végre tényleg egymásnak szentelhetjük a figyelmünket. Az álom nyaralás a tervezésnél elkezdődik!

1. Az úticél kiválasztása

Az úticél kiválasztása nagy kihívás, ugyanis jelentősen befolyásolja két dolog: milyen típusú emberek vagytok, és milyen pihenésre vágytok. Az első azt jelenti, hogy inkább mediterrán vagy északi beállítottságúak vagytok, vagyis még melegebb helyre mennétek, vagy inkább hűsölnétek. Nem mindegy ugyanis, hogy az osztrák Alpok hegyei vagy a görög tengerpart áll hozzád közelebb! 

Ezután érdemes azt átgondolni, hogy az aktív vagy passzív pihenés-e az, ami érdekel titeket. A passzív pihenés a valódi tengerparti pihenés, amikor semmit nem kell csinálni, csak napozni és fürdeni, na meg persze jókat enni. A semmittevésről bővebben is olvashatsz A lustaság okai. Hogyan tehetsz ellene? című cikkünkben is, és valóban jó hatással lehet rád. Az aktív pihenés viszont a kirándulást, hegymászást, túrázást, városnézést foglalja magába. Már itt érdemes közös nevezőre jutni! 

Ha két különböző típusú nyaralásra vágytok, akkor ajánlott kompromisszumot kötni, például, hogy három nap kirándulás és városnézés, 4 nap pihenés, vagy fordítva. Emellett, nem vagytok arra kényszerítve, hogy csak együtt mozogjatok – engedjétek meg magatoknak és a másiknak a szabadságot!

2. A költségek elosztása

A költségek esetén először külön-külön határozzátok meg, hogy mi az, ami fejenként belefér. Ha az egyikőtök jóval többet keres, mint a másik, akkor érdemes lehet az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fél pénztárcájához igazítani a nyaralást.

Ennek fejében határozzátok meg azt is, hogy all-inclusive szállást választanátok, vagy inkább apartmant béreltek, és főztök magatoknak. A felmérések szerint a férfiak átlagosan többet költenek a nyaralásra és a nyaralás alatt, mint a nők, ezt is vegyétek figyelembe. 

3. Légy realisztikus az álom nyaralást illetően

Olyan, hogy tökéletes nyaralás, nem létezik. Ezt az illúziót a közösségi média építi fel a fejünkben, de amit ott látunk, azok csak fotók, nem a valóságot tükrözik. Biztos, hogy lesz, amikor eláztok, amikor izzadni fogtok, megcsípnek a bogarak és összevesztek. Ezek miatt nem érdemes csalódottnak lenni, úgyhogy előre készülj fel rájuk és kissé csökkentsd az elvárásaidat. 

A valóság

nyaralás_realitásai

Nagy valószínűséggel az itt felsoroltak közül mind meg fog történni a nyaralás alatt, így érdemes realisztikusan nézni az együtt töltött időt. 

4. Mikor szeretnétek odaérni a reptérre? A nyaralás első buktatója

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ki és mikor szeretne odaérni a reptérre. Van, aki betartja a 2-3 órával korábban érkezés szabályát, van, aki pedig csak a kapuzárásra éppen odaér. Érdemes előre megbeszélni, hogy ne aznap kelljen kapkodni, vagy mérgelődni! Emellett előre döntsétek el azt is, mivel szeretnétek kijutni a reptérre, hogy ne aznap legyen belőle vitatkozás! 

5. Használjátok ki egymás erősségeit a nyaralás alatt is!

Mindenkinek vannak erősségei, amelyeket érdemes használni a nyaralás alatt. A kutatások szerint a férfiak általában jobbak térképolvasást illetően, a nők pedig a multitaskingban, így ezek alapján delegáljátok ki a feladatokat. Ha például több nyelven beszélsz, akkor te intézd az egyeztetést vagy az éttermi rendelést. Ha a párod pedig jobb a tervezésben, akkor ő tervezze meg a napjaitokat és a programokat. 

6. Óvatosan az alkohollal!

Az első nap önfeledt italozásban végződhet, sőt, gyakori a napközbeni ivászat is, hiszen végre  nyaraltok. Ez azonban garantáltan veszekedéshez vezethet, hiszen senkinek sincs kedve ahhoz, hogy a másikat a kellemetlen és kínos viselkedése miatt hazavigye a bárból, étteremből. 

Éppen ezért moderáld az alkoholfogyasztást, lehetőleg a koktélokat válaszd a sok feles helyett. Figyelj a folyadékbevitelre, mindig legyen nálad tiszta víz! 

7. Tedd le a telefont…

Napjainkban az állandó digitális jelenlét megköveteli azt is, hogy mindig dolgozzunk. Folyton elérhetőek vagyunk, dolgozunk, a munka és a magánélet közötti határ jelentősen elmosódott. Nem csoda, ha a nyaralás alatt is dolgozunk néhány órát. A „csak válaszolok erre az emailre” felkiáltás szinte biztos, hogy veszekedésbe torkollik.

Te mennyit dolgozol a nyaralás alatt?

nyaralás_költések

A felmérések szerint a nők 6 órát és 22 percet, a férfiak átlagosan 4 órát és 19 percet dolgoznak a nyaralás alatt. 

Ha máskor nem, legalább a nyaralás alatt törekedj arra, hogy nem nézegeted az emaileket. A legjobb, ha nem is viszel magaddal laptopot, céges telefont. Ezzel a módszerrel biztos, hogy ki fogsz tudni kapcsolni. 

8. Saját programok és énidő a nyaralás alatt

Nagyon fontos, hogy legyen énidőtök is a nyaralás alatt. Mindenkinek szüksége van arra, hogy kicsit egyedül legyen, és ez alól a nyaralás sem kivétel. Az énidő fontosságáról már olvashattál a Miért nincs időm magamra? Az énidő elleni kifogások című cikkünkben, de nem győzzük hangúlyozni: szükséged van rá!

Egy erős kapcsolat ugyanis azon áll vagy bukik, hogy mennyi időd van saját magadra is, nem csak a párodra. Külön programok, vagy egyszer a külön vacsorázás biztos, hogy jót tesz! Emellett, így sok vita elkerülhető, ha két merőben eltérő programra lennétek kíváncsiak. Ha az egyikőtök a Szépművészeti Múzeumot nézné meg, a másik pedig ejtőernyőzne, akkor nyugodtan váljatok szét egy kis időre. 

9. Egymással legyetek, ne a közösségi médián!

Az online kapcsolattartás rendkívül meghatározó napjainkban, de a nyaralás pont arról szól, hogy a pároddal legyél. Az, hogy folyton posztolsz a Facebookra és Instagramra nagy valószínűséggel azt váltja ki a másikból, hogy többet foglalkoztat mások véleménye, mint az övé.

Ebből feszültség lehet, ezért itt az idő nemcsak a munkahelyi emaileket, hanem a közösségi médiát is kissé félredobni. Egymással, a közös programok kialakításával és élvezetével foglalkozzatok inkább. 

10. Mennyit is költesz a nyaralás alatt?

A pénz és a költekezés folyamatos stresszhelyzet, amolyan anyagi szorongás. Természetes, hogy a nyaralás alatt szeretnéd követni a költéseket, de ha ez túl nagy stresszel jár, akkor érdemes a másikra bízni. A legegyszerűbb, ha egy bankkártyáról költötök inkább, és egy helyen tartjátok a pénzt.

Érdemes előre felállítani egy keretet, hogy mire, mennyit szántok. Így nem a nyaralás alatt lesz abból összeveszés, hogy mondjuk te kétszer annyit költenél a programokra, viszont a párod inkább minden nap étteremben enne. 

Összefoglalás

A nyaralás alatt számtalan probléma a felszínre kerülhet, így érdemes a legfontosabb kulcskérdéseket már az elején tisztázni. Az úticél, a pihenés formája, a költségvetés és a szállás a lehető leghamarabb kerüljön megbeszélésre. Ezután pedig érdemes kompromisszumot kötni abban, hogy milyen programokat szeretnétek megnézni.

A tökéletes, problémamentes nyaralás nem létezik, ezért próbáld meg alacsonyabbra tenni az elvárásokat. Töltsetek némi időt külön-külön is, és próbáljátok meg kerülni a munkát és a közösségi médiát. Használjátok ki egymás erősségeit, építsetek azokra, és így biztos, hogy egy kellemes nyaralásban lesz részetek, amely során a kapcsolatotok is mélyülni fog! 

Felhasznált források

Kapcsolódó bejegyzések

Transzgenerációs traumák nyomában

Transzgenerációs traumák nyomában

A gyerek tiszta tábla” – mondta Rousseau, azonban egyre inkább megdőlni látszik az elmélet a transzgenerációs hatás bebizonyítása miatt. A gyerekek ugyanis nemcsak a szemünk vagy a hajunk színét, esetleg egyes tulajdonságainkat vagy a temperamentumunkat öröklik, hanem...

 Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Könnyen azt hihetjük magunkról, hogy mi csak is racionális, jól átgondolt döntéseket hozunk. Azonban ez az igazságtól nagyon messze van. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és kutatótársai rengeteg kísérletet végeztek el, amelyek bebizonyították,...

 Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy...

The post Hogyan éld túl a közös nyaralást a pároddal? appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!