Hogyan küzdj meg a bizonytalansággal? I. rész

1 év ezelőtt 57bohócdoktor szja 1% felajánlás

A bizonytalanság mindannyiunk életét átszövi az utóbbi 2-3 évben. A járvány, a gazdasági helyzet, és az ezidáig teljesen elképzelhetetlen háború az eddigi biztos, és főképp biztonságos életünket egyszerűen felrúgta. Az emiatt érzett pánik, bizonytalanság, ijedtség teljesen jogosan érezteti velünk azt: nem tudjuk, mit tegyünk.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk szinte függőként bújni a híroldalakat, frissíteni a híreket azért, hogy többet megtudjunk a helyzetről. Ezzel pedig idővel talán sikerül elérni a kontroll és a biztonság, bizonyosság érzését. Mindez azonban illúzió: az álbiztonság érzet nem adhat valódi megnyugvást.

Az elmúlt évek hatásai: megnövekedett öngyilkosságok, függőségek és bizonytalanság

Az elmúlt évtizedekben egy csendes és kiszámítható élet volt igaz a bolygó nagyrészére. Kiszámítható állások, fizetések, árak, amelyek mellett lehetett családot tervezni és úgy általában tervezni az életet. Eljártunk szórakozni, találkoztunk a vasárnapi ebéden a családdal, elvittük a gyermeket az óvodába, miközben mi magunk bejártunk a munkahelyre. 2020 márciusában mindez egy csapásra megszűnt: elbocsátások sora, és a négy fal közé szorultunk.

Ez óriási szorongással, pánikkal és a leküzdhetetlennek tűnő bizonytalanság érzésével járt együtt. Azóta mindez csak felerősödött, hiszen nem tudjuk, mikor kényszerülünk a négy fal közé újra. Emellett a gazdasági helyzet, infláció, és a szomszédban dúló háború talán még inkább megerősítette az érzést, amit eddig rettegtünk: nem vagyunk biztonságban.

Kutatások sora próbálta felmérni, hogy az utóbbi két év milyen hatással van a mentális állapotunkra. Az eredmény nem meglepő: borzasztó állapotban vagyunk mentálisan. A szorongás, poszttraumás stressz szindróma, depresszió, bizonytalanság, szociális izoláció, magány csak néhány a tünetek közül.

A függőségek, főleg az alkoholfüggők száma jelentősen megnőtt, mint ahogy a családon belüli agresszió aránya és megjelenése is. A szorongást, feszültséget, pánikot és a mindent átható bizonytalanság érzését ugyanis valahogy le kell vezetni, így a nők 45 százaléka tapasztalt valamilyen abúzust a járvány első évében. Ide kattintva olvashatsz arról, hol tudsz segítséget kérni, ha téged vagy gyermekedet, hozzátartozódat éri bántalmazás. 

2020 novemberére a Boston Egyetem felmérése szerint a szorongás megjelenésének aránya 50 százalékra, a depresszióé pedig 44 százalékra növekedett. Az amerikai 18-29 évesek körében pedig ennél is sokkolóbb az adat: a szorongás 65, a depresszió 61 százalékra ugrott. A talán igazán megdöbbentő adat viszont, hogy mégis, a magukat mentálisan rosszul érzők 40 százaléka nem kért segítséget.  Mindez egyet jelent: nagyon nem vagyunk jól mentálisan.

Az amerikai 18-29 év közöttiek szorongás és depresszió aránya

szorongas

A szorongás és depresszió eddig nem látott méreteket öltött. A kutatások szerint főleg tinédzserkorban és a fiatal felnőttek körében nőtt meg az arány, és minél idősebb valaki, annál kevésbé jelent meg ez a két betegség.

A bizonytalanság hatása agyunkra

Eckhart Tolle tollából származik az alábbi mondás: „Ha a bizonytalanság nem elfogadható számodra, akkor félelemmé válik. Ha elfogadható, akkor kreativitássá, éberséggé és élettel teliséggé válik.”

A bizonytalanság ugyanis agyunk számára roppant veszélyes. Naponta száz és száz sztorit találunk ki csak azért, hogy biztonságban érezzük magunkat. Párunk elment a barátaival és nem veszi fel a telefont? Biztos nem hallja a csörgést, lemerült, lenémította a telefont, és egyébként is óriási a zaj a kocsmában. Az viszont, hogy nincs rá magyarázat, lehetetlen.

Ennek köszönhetően viszont sok olyan dolgot is készpénznek veszünk, amely a valóságban nem történt meg, vagy nem úgy történt meg. Ez még abban az esetben is igaz, ha ez egy negatív dolog. Ha a legjobb barátunk kicsit rosszallóan néz ránk, azonnal megszületik a konklúzió.

A múlt heti találkozás alkalmával, amikor azt mondtam, hogy…, biztosan megbántottam, és most haragszik. Pedig lehet ezer másik oka, de már tudjuk is, hogy mi a baj – ahelyett, hogy megkérdeznénk.

A bizonytalanság érzése rendkívüli szorongással jár. Agyunk folyamatosan feltérképezi a környezetünket, eldönti, mi az, ami veszélyes, és mi az, ami biztonságos. Ha valamit pedig nem tudunk, az veszélyes. Ha nem látjuk, mi vár a sarkon, nem tudunk előle elmenekülni. Hamar a lehető legrosszabbat feltételezzük, gyorsan jutunk el lehetetlen következtetésekre csak azért, hogy biztonságban érezzük magunkat.

A túlélés oltárán pedig minden fenyegetést túlbecsülünk, és alábecsüljük a képességeinket, amelyekkel elháríthatjuk azokat. Ezért tűnhet egy egyszerű vizsga is életfenyegetőnek, majd a végén rájövünk: ez nem is volt olyan vészes. Ha valaminek a bizonyossága megkérdőjelezhető, agyunk azonnali reakciót vár.

Fájdalom vagy bizonytalanság?

Annyira szeretjük a biztosságot, hogy inkább a fizikai fájdalmat választjuk a bizonytalanság helyett – állítják a kutatások. A biztonság nem mindig okoz nagyon nagy boldogságot, vagy hogy akkor „sínen vagyunk”, csak biztonságot. Nem leszünk ettől boldogok. Viszont ahhoz elég motivációt jelent, hogy ne mondjunk fel a teljesen kilátástalan és cseppet sem élvezetes munkahelyen. Hiszen, ki tudja, mi jön utána, talán bizonytalanság?

A kutatások szerint a stressz szintünk akkor a legmagasabb, amikor a bizonytalanság érzése is – a kettő tehát együtt jár. Sőt, még stresszesebb is, mintha tudjuk, milyen szörnyű negatív következmények várnak ránk.

Hogyan küzdj meg a bizonytalansággal?

Bizonytalanságból az elmúlt években bőven kijárt, így ideje megtanulni együtt élni ezekkel a helyzetekkel és érzésekkel. 5 tippet mutatunk, amely segíthet megbirkózni a bizonytalanság érzésével.

#1 Add meg magad a bizonytalanságnak

Agyunk arra van huzalozva, hogy folyamatosan mintákat és sémákat keressen, hiszen így tanulunk. Ha megnyomod a csengő feliratú gombot, hallod a csengő hangját, kinyitják az ajtót. Csak hogy a bizonytalanságban nincs ilyen, hogy „ha ezt csinálom, ez történik”, tehát sémáink és mintáink semmit sem érnek. Ahhoz viszont, hogy meg tudjunk küzdeni a bizonytalansággal, először el kell fogadnunk, hogy nincs ráhatásunk a dolgok alakulására.  

Ezt az elfogadást tanulhatod a meditáció alkalmával is, kissé lemondasz a kontrollról, és arról, hogy irányíthatod a saját gondolataidat. Ha a mindfulness és meditáció alapjait sajátítanád el, akkor erről bővebben olvashatsz a Hogyan kell meditálni? 10 tipp a nyugodtabb életért című cikkünkben.

 A bizonytalanság, bizonytalan helyzetek óriási fejlődési potenciállal rendelkeznek, hiszen nem tudhatod, hogy mi fog történni. Félelmetesnek is tűnhet, de inkább próbáld meg elfogadni a helyzetet.

Akárhogy is próbálkozol, bizonytalanság mindig lesz az életben. Hiába tervezel meg mindent aprólékosan, sokszor az elvárások túl magasak, vagy váratlan esemény történik. Ha ezeket a helyzeteket nem fogadod el, akkor a félelem fog megbénítani, pedig lehet, hogy egy óriási lehetőség áll előtted. A félelem mögött pedig mindig harag van, és haragban lenni magaddal vagy a világgal bekorlátoz.

#2 Koncentrálj arra, amire van ráhatásod

A kontrollt nagyon nehezen engedjük el, hiszen, az egyenlő a bizonytalansággal. Ha azonban nagymértékű bizonytalansággal szembesülsz, érdemes azokra koncentrálni, amelyek még a te irányításod alatt vannak. Alvás, edzés, étkezés, meditáció, a barátok megtartása – ezek maradhatnak az irányításod alatt. Próbálj meg relaxálni, akár egy forró fürdővel, masszázzsal.

#3 Reflektálj a múltbéli tapasztalatokra

Biztos, hogy már ezerszer szembesültél váratlan és bizonytalan helyzetekkel. Ahhoz, hogy kissé meg tudj nyugodni, és el tudd hinni, hogy képes vagy megoldani bármit, gondold végig, milyen hasonló helyzetben voltál már.

Gondold át, akkor mit és hogyan tettél, mennyire voltál sikeres, hogy tudtál megküzdeni a bizonytalansággal. Egyszer már elveszítetted a munkádat, de sikerült 2 hónap után talpra állnod? Biztos, hogy adhat némi önbizalmat ebben a nehéz időszakban!

#4 Legyél kedves önmagaddal

Vannak, akik könnyebben megbirkóznak a bizonytalansággal, mások kevésbé. A legfontosabb, hogy ne ítéld el vagy bántsd önmagadat, ha nehezebben megy. Légy türelmes magaddal, hiszen előbb vagy utóbb, de meg fogod tudni oldani.

#5 Kérj támogatást a családtól, barátoktól

A bizonytalan időkben nagy szükség van támogatásra. Ha meghallgatnak, segítenek, vagy csak te kimondhatod az érzéseidet, megoszthatod a félelmeidet, frusztrációdat, az biztos, hogy segíteni tud egy ilyen nehéz helyzetben. Ha pedig szükséges, kérj szakmai segítséget is egy pszichológustól! Ne tartozz bele abba a 40 százalékba, akik nem mernek segítséget kérni.

#6 Ne olvasgass híreket a bizonytalanság ellen

A bizonytalanság leküzdése miatt és a kontroll visszaszerzése miatt ilyenkor agyunk folyton arra kényszerít, hogy a lehető legtöbb tudásunk legyen a dologról. Legyen szó a háborúról vagy a járványhelyzetről, úgy érezzük, muszáj minél többet megtudnunk az adott témáról.

A szorongás és feszültség enyhítése érdekében tesszük, de sajnos semmit sem ér, sőt, inkább növeli a szorongást. A szorongás leküzdéséről olvashatsz bővebben az Így győzd le a szorongást! 10 tipp a szorongás leküzdéséhez című cikkünkben.

Amit azonban semmiképp se hagyj ki, az az, hogy kicsit kerüld a híroldalakat és akár a social média felületeket is. Inkább csak árt, mint használ, hiszen ezáltal egyáltalán nem tudsz másra fókuszálni. A folyamatos hírolvasás pedig hátráltat a munkavégzésben is! A munkád pedig a legjobb esetben olyan dolog, ami felett van kontrollod, így ne engedd el!

Összefoglalás

Az elmúlt évek mélyen rányomták bélyegüket a mentális állapotunkra. Sokan beszélnek a fizikai megterhelésről, de a mentális fáradásról, szorongásról, a biztonság érzésének elvesztéséről már kevesen. Ezért is fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül, ha úgy érzed, az életedet a bizonytalanság hatja át. A szorongás, frusztráció, feszültség érzése teljesen természetes, mint ahogy a pánik és a kimerültség is.

Mégis, próbálj meg tenni az ellen, hogy ennyire negatívan éld meg ezt az időszakot. Próbálj meg arra koncentrálni, ami felett van kontrollod, szerezd vissza az irányítást a legalapvetőbb aspektusok felett. Beszélj az érzelmeidről, félelmeidről a családoddal, barátaiddal, és kérj segítséget, amennyiben szükséged van rá.

Légy kedves és türelmes önmagadhoz, hiszen tudod, hogy már éltél át hasonló helyzeteket, amelyeket sikeresen leküzdöttél. A hírektől pedig próbáld meg távol tartani magadat, hiszen többet árt, mint használ.

Ha mindez sikerül, akkor a bizonytalanság is kevésbé tűnik majd veszélyesnek és félelmetesnek. Fel fogod tudni ismerni az új lehetőségeket, és nyitottabbá, rugalmasabbá válhatsz, és akár még a rezilienciád is fejlődhet.

Neked van valamilyen praktikád arra, hogyan küzdesz meg a bizonytalansággal? Írd meg kommentben!

Felhasznált források

Kapcsolódó bejegyzések

Transzgenerációs traumák nyomában

Transzgenerációs traumák nyomában

A gyerek tiszta tábla” – mondta Rousseau, azonban egyre inkább megdőlni látszik az elmélet a transzgenerációs hatás bebizonyítása miatt. A gyerekek ugyanis nemcsak a szemünk vagy a hajunk színét, esetleg egyes tulajdonságainkat vagy a temperamentumunkat öröklik, hanem...

 Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Könnyen azt hihetjük magunkról, hogy mi csak is racionális, jól átgondolt döntéseket hozunk. Azonban ez az igazságtól nagyon messze van. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és kutatótársai rengeteg kísérletet végeztek el, amelyek bebizonyították,...

 Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy...

The post Hogyan küzdj meg a bizonytalansággal? I. rész appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!