Hogyan küzdj meg a bizonytalansággal? II. rész

1 év ezelőtt 114bohócdoktor szja 1% felajánlás

Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy mennyire megterhelő érzelmileg, ha a kiszámíthatatlanság és bizonytalanság járja át az életünket, mint az utóbbi három évben.

A pánik, szorongás, kilátástalanság, reménytelenség és a depresszió természetes velejárója annak, hogy ha megszűnik a biztonság érzése. Most röviden szeretnénk praktikákat, tanácsokat bemutatni, ami a valódi, fizikai veszély esetén hasznos lehet. Olyan trükköket, amelyek segíthetnek túlélni természeti katasztrófát vagy bármilyen veszélyes eseményt.

Ha természetvédelmi katasztrófa történik…

Napjainkban a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb és gyakoribb valamilyen természeti katasztrófa. Gondoljunk csak a három évvel ezelőtti ausztrál bozóttűzre, amely során többmillió állat pusztult el, hogy több ezer épület vált lakhatatlanná.

Pontosan 63000 km2 erdő égett le, 25 fő vesztette életét, valamint 480 millió állat pusztult el vagy sérült meg. Itthon sem sokkal jobb a helyzet: elég a Mecsekben történt tűzesetre gondolni, ahol szintén több tucat otthon vált a lángok áldozatává.

Fontos, hogy fel tudjunk készülni a tűzvészekre, hiszen láthatjuk, hogy már nem csak a távolinak tűnő földrészeken pusztíthat. A Katasztrófavédelem oldalán olvashatjuk, hogy a gépjárművekre szerelt hangosbemondók, valamint a helyi, regionális, országos tévék, rádiók folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, ha katasztrófa várható vagy történik.

Ebben az esetben a Katasztrófavédelem elrendelheti az elzárkózást. Ez azt jelenti, hogy sürgősen be kell zárkózni zárt helyre, és tilos az ablakokat is kinyitni. Ez főleg akkor várható, ha valamilyen mérgező gáz vagy füst terjed az utcákon. Lehetőség szerint a legfelső emeleten keressünk búvóhelyet, és fogadjunk be olyan járókelőket, akiknek nincs hova menniük. Tilos elhagyni a lakást vagy a munkahelyet ebben az időszakban.

Csak akkor hagyhatjuk el az adott épületet, ha hatóságok megadják erre az engedélyt. Kapcsold be a tévét és rádiót, hogy minden fontos információról tájékozódni tudj.

Ha tűzeset történne…

A tűzeset nagyon komoly veszélyforrás, ezért azonnal riasztani kell a tűzoltókat. Lehetőleg ne próbáld meg egyedül eloltani a tüzet abban az esetben, ha utcán, erdőben találkozol vele. Amennyiben az otthonodban történik a tűzvész, akkor először próbáld meg vízzel eloltani. Ha nem sikerül, a füstmérgezés veszélye miatt azonnal hagyd el a területet.

Elektromos tüzet tilos vízzel oltani, mert még inkább lángra kap. Ebben az esetben az oxigén megvonása segíthet, például, ha plédet, takarót dobsz a tűzre, hogy ne kapjon oxigént tűz. Ha azonban túl nagy a tűz, mindenképp a minél gyorsabb evakuáció a legfontosabb szempont. Tilos elkezdeni összepakolni, ami éppen nálad van, csak azt vidd.

Mit tegyél, ha háború van?

A valódi bizonytalanság érzését a háború jelenti, hiszen olyan érzésünk lehet, hogy nincs hova menekülni. A háborúra érdemes úgy felkészülni, hogy tartasz magadnál vészhelyzeti csomagot. Ez az alábbiakat tartalmazza:
  • Gyógyszereket, orvosságot.
  • Legalább két hétre elegendő, nem romlandó ételt, italt. Ilyen lehet a konzerv és tartós élelmiszer, amelyet nem szükséges megfőzni, valamint konzervnyitó.
  • Elemes rádió, elemek.
  • Váltóruha,
  • Fejlámpa, elemlámpa
  • Gázmaszkot

A vészhelyzeti csomag részei

bizonytalanság

A vészhelyzeti csomagot érdemes már most elkezdeni összeállítani és egy helyen tartani. Ezzel ugyanis azonnal tudunk reagálni a váratlan veszélyhelyzetre és rengeteg időt nyerhetünk!

Háború esetén azonban nem elég az, ha mindössze elbújunk. Láthatjuk Ukrajnában is, hogy az emberek folyamatosan menekülnek, az országot evakuálják. Erre azért van szükség, mert a katonák sokszor nem kímélik a civileket sem, ráadásul jelentősen megnő a nők ellen elkövetett szexuális erőszak és fizikai abúzus. Emiatt háború esetén az egyetlen túlélési mód civilként a menekülés.

Ilyen esetben rnak még a vonatok, autóval is el lehet hagyni az országot, viszont repülőgépek nem közlekednek. Nagyon fontos, hogy csak abban az esetben hagyhatjuk el az országot, ha arra utasítást vagy engedélyt kapunk a kormánytól.

A hadkötelezettség ugyanis azonnal érvénybe lép Magyarországon a 18-50 éves kor közötti férfiak részére. Emellett nem fegyveres szolgálatra a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők is berendelhetők.  A nem fegyveres szolgálat lehet étel szállítmányozás vagy akár kórházi ápolás is.

Bizonytalanság atomháború esetén…

Általában a nukleáris fenyegetés esetén fél-egy óra állna a rendelkezésre ahhoz, hogy felkészüljünk. Ez pont elég ahhoz, hogy összeszedjük a vészhelyzeti csomagot, és eljussunk a legközelebbi menedékbe. 

Nukleáris fenyegetés esetén nem elég magától a robbanástól megvédeni magunkat, hanem a levegőben lévő radioaktív sugárzástól tartanunk kell. Ebben az esetben minél hamarabb ablakkal nem rendelkező garázsba, pincébe kell menekülni.

A hőhullámok szintén égési sérüléseket jelentenek, és a robbanást követően várhatóak. A robbanásba belenézni tilos, mert megvakíthat, és tilos a robbanás után elhagyni a fedezéket. Fedezék lehet még a magas irodaépület is, annak a közepére meneküljünk, hogy több tárgyaló, iroda, esetleg lakás is körbevegyen minket.

Léteznek óvóhelyek, menedékek, amelyeket az állam tart fenn. Budapesten összesen 3300 menedék van, amelyek a föld alatt találhatóak, és háború vagy atomtámadás esetén védelmet biztosítanak. Emellett a 2-es metró, illetve a 3-as metró állomásai is tartalmaznak óvóhelyeket. Az 1-es, illetve a 4-es metró útvonalai viszont nem alkalmasak óvóhelynek!

A mentőcsapatok összeszervezése általában több napot is igénybe vesz. Amíg nem érkeznek meg a mentőcsapatok, tilos elhagyni a területet. Ennek megfelelően összesen 2 hétig érdemes várni, majd el lehet hagyni a menedéket, ekkorra ugyanis az eredeti sugárzás 1 százaléka marad a levegőben.

Testünk legnagyobb részét fedje ruházat és gázmaszk viselése kötelező! Egy ilyen vészhelyzetben a kormány folyamatosan tájékoztatna minket rádióadásokon keresztül.

Összefoglalás

A katasztrófák, legyenek azok természetvédelmi vagy emberi cselekedetek általiak, mindig azonnali lépést követelnek. A legtöbb esetben a saját magunk és szeretteink biztonsága az első, így azonnal keressünk menedekét, búvóhelyet. Budapesten mintegy 3300 búvóhely létezik, viszont a saját lakásunk vagy a pince, garázs is megfelel.

Semmilyen körülmények között ne nyissuk ki az ablakokat, ajtót, sőt, lehetőleg torlaszoljuk is el azokat.Nagyon fontos szempont az is, hogy addig maradjunk a búvóhelyen, amíg ezzel ellentétes utasítást nem kapunk. A kormány rádión keresztül ad utasítást, így folyamatosan szóljon az elemes rádió, amely a vészhelyzeti csomag része. Ez a csomag két hétre elegendő tartós élelmiszert is tartalmazzon, valamint váltóruhát, elemlámpát, gázmaszkot.

Nukleáris háború esetén 30-60 perc van menedék keresésére, és akár a magas irodaépületek is elegendő biztonságot nyújthatnak. Gázmaszk használata kötelező, valamint ne hagyjuk el a búvóhelyet legalább két hétig, hogy megakadályozzuk a radioaktív por beszívását.

Fogadjunk be magunkhoz járókelőket is, akiknek azonnali segítségre van szükségük, és várjuk meg, amíg a katasztrófavédelem vagy a katonaság kiment minket. Semmiképp ne hősködjünk és ne hagyjuk el a biztonságot adó menedéket, különben bajunk eshet!

A legfontosabb azonban: nyugodtan, racionálisan, higgadtan döntsünk. A pánikszerűen hozott döntések kivétel nélkül nem bizonyulnak jónak, még ha a bizonytalanság is hatja át a mindennapokat.

Felhasznált források

Kapcsolódó bejegyzések

Transzgenerációs traumák nyomában

Transzgenerációs traumák nyomában

A gyerek tiszta tábla” – mondta Rousseau, azonban egyre inkább megdőlni látszik az elmélet a transzgenerációs hatás bebizonyítása miatt. A gyerekek ugyanis nemcsak a szemünk vagy a hajunk színét, esetleg egyes tulajdonságainkat vagy a temperamentumunkat öröklik, hanem...

 Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Könnyen azt hihetjük magunkról, hogy mi csak is racionális, jól átgondolt döntéseket hozunk. Azonban ez az igazságtól nagyon messze van. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és kutatótársai rengeteg kísérletet végeztek el, amelyek bebizonyították,...

 Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy...

The post Hogyan küzdj meg a bizonytalansággal? II. rész appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!