Hosszú idő után ismét nőtt az infláció Magyarországon

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megszakadt a tavaly január óta tartó dezinfláció, most áprilisban ugyanis a tavaly év eleji csúcs óta először mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előző havinál magasabb mértékű áremelkedést éves alapon – írja a Világgazdaság. A KSH péntek reggeli adatközlése szerint áprilisban a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal, míg a múlt hónaphoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek. Mindkét adat magasabb a márciusinál, akkor a drágulás mértéke 3,6 százalékos volt.

A Világgazdaság cikke szerint az áremelkedés leginkább két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt áprilisban jelentősen drágultak az üzemanyagárak, a KSH adatai szerint egy hónap alatt 3,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. Ez önmagában legalább 0,2 százalékpontot adott hozzá a havi inflációhoz. Ugyancsak magyarázatot ad az infláció gyorsulására a szolgáltatások áremelkedése, amely egyre inkább fűti a hazai inflációt.

Jó hír viszont, és ezt a KSH mostani jelentése is megállapítja, hogy az élelmiszereknél egyre kisebb a drágulás mértéke, ezúttal mindössze 1 százalékos volt éves alapon. A lap szerint ugyanakkor drámától nem kell tartani, a következő hónapokban továbbra is a 4 százalékos szint közelében maradhat a pénzromlás üteme.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a friss adatokat úgy értelmezte, hogy „a korábbi hónapok trendjeinek megfelelően alacsony szinten maradt az infláció mértéke”.

The post Hosszú idő után ismét nőtt az infláció Magyarországon first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!