Így kell a kacsát megsütni – a kívül ropogós, belül omlós hús tuti receptje!

2 napja ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kacsát sütni sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolják. Csupán néhány trükk, és az eredmény tökéletes ünnepi vacsora. A recept különlegessége a mézes-balzsamecetes pác, amelytől gyönyörű fényes és ropogós külsőt kap a hús, ugyanakkor az íze nem lesz édes. A receptet bátran ajánljuk a karácsonyi menü főételének.

Szeletelt kacsa a karácsonyi menühöz

Fotó: Afp

Kacsát enni szuper egészséges!

A kacsahús több szempontból is jó választás, nem csak az íze miatt, hanem pozitív hatásai miatt is. A kacsa húsa tápláló, magas fehérje- és zsírtartalommal rendelkezik. Emellett kiváló forrása a szelénnek, valamint számos B-vitaminnak, amelyek támogatják az emésztést és az idegrendszert. Vas- és cinktartalma is jelentős, emellett a népi gyógymódban az álmatlanság ellen is ajánlják.

Az egészben sült kacsa hozzávalói

  • 1 egész kacsa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • ízlés szerint só

A kenéshez

  • 4 ek. méz
  • 8 ek. balzsamecet
  • 1 citrom kifacsart leve

Így kell megsütni a kacsát

A kacsát alaposan mosd meg kívül és belül is. Ha maradtak volna rajta tollak, pihék, mindenképpen tisztítsd le a húsról. A fokhagymát apróra vágd fel, vagy fokhagyma préssel nyomd át. A citromot alaposan mosd meg, majd vékony karikákra szeleteld. A kacsa sütése előtt a hús mindkét oldalát – hasát és hátát – késsel keresztben óvatosan vagdosd be. Sóval dörzsöld át kívül és belül is. A citromkarikákkal és a fokhagymával töltsd meg a kacsa belsejét. Ezt követően pedig fogd össze a combokat, és összetekert alufóliával rögzítsd.

Sült kacsa narancskarikákkal és brokkolival egy tányéron

Fotó: Afp

Helyezd a húst vékonyan kiolajozott tepsibe. Told a 175 fokra előmelegített sütőbe és 3 órán keresztül süsd szép pirosra. Az első óra leteltekor a kacsát fordítsd a hátára és alaposan kend meg a mézes-balzsamos páccal. Süsd tovább 40 percig, majd fordítsd vissza és a kacsa hasát is kenegesd meg a páccal. Ismét süsd a kacsát 40 percig, majd újra kend át a maradék páccal és hagyd szépen megpirulni még 40 perc sütés mellett.

A kacsa sütésének titka a lassú és hosszú ideig, összesen 3 órán át tartó sütés, így kívül ropogós, belül omlós lesz a hús. Az elkészült kacsát párolt vagy sült zöldségekkel kínáld. A vegyes zöldségeket az utolsó 40 percben a kacsával együtt is megsütheted.

Mit süssünk karácsonykor ebédre?

 
The post Így kell a kacsát megsütni – a kívül ropogós, belül omlós hús tuti receptje! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!