Így készült fel Hitler az öngyilkosságra

2 hete ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adolf Hitler, a náci Németország vezére 79 éve, 1945. április 30-án végzett magával a berlini Führerbunkerban. A diktátor feltehetőleg pisztollyal vetett véget életének, a halálba felesége, Eva Braun is követte – írja a Rubicon.

Bunkerban töltött hónapok

Hitler 1945 januárjában kényszerült az Új Birodalmi Kancellária alatt található bunkerrendszerbe vonulni, amikor a szövetséges hatalmak erőteljes bombázásba kezdtek. Az ott töltött idő alatt a Führer mentális állapota – a háború megnyerésének esélyével együtt – folyamatosan romlott.

Ettől kezdve alig lépett ki a felszínre, április 20-án utolsó születésnapját is bunkerben ünnepelte abban a tudatban, hogy másnap a Vörös Hadsereg csapatai várhatóan elérik Berlin külvárosát. Hitler feltehetőleg már április 29-én elhatározta, hogy végez magával, ezen a napon ugyanis elkészítette végrendeletét és feleségül vette Eva Braunt, a szertartás után szolid ünnepséget is tartottak a bunkerban. Döntésében szerepet játszhatott az is, hogy egy nappal korábban értesült Mussolini haláláról, akit feleségével együtt brutális módon végeztek ki a partizánok.

Eljön a vég

Helmuth Weidling tábornok, a város parancsnoka április 30-án reggel jelentette be, hogy estére várhatóan elfogy a Berlint védő német csapatok lőszere. A diktátor tehát tudta, hogy aznap kell végeznie magával, így búcsút vett a bunkerben kitartó katonai és politikai vezetőktől, majd délután fél 3 körül Eva Braunnal együtt visszavonult a szobájába. Egy órával később lövés hallatszott a lakosztály felől, az odaérkezők pedig már mindkét személyt holtan találták. A vallomások szerint Eva Braun ciánkapszulával, míg a Führer pisztolyával vetett véget életének.

A diktátor előzetes rendelkezése nyomán a holttesteket kiszállították a bunkerből, majd benzinnel lelocsolták és elégették őket. A náci Németország vezérét és annak feleségét a kora esti órákban, egy bombatölcsérben temették el. A maradványokat az orosz katonák megtalálták, de 1970-ben a KGB emberei elhamvasztották a Führer csontjait és a hamvakat egy folyóba szórták.

Kapcsolódó
Ezért zárták börtönbe Hitlert
Fegyveresekkel tört rá a német politikusokra.

The post Így készült fel Hitler az öngyilkosságra first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!