Így pusztult el Új Atlantisz

3 hete ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Nobel-díjas író Ernest Hemingway hatgyermekes családban nevelkedett, a sorban nővére, Marcelline után ő volt a második, majd három húga következett, végül öccse, Leicester. Utóbbi szintén kacérkodott az írói pályával, élete során összesen hat kötetet publikált, ezek közül a legsikeresebbnek a bátyjáról írt életrajza bizonyult, amely 1961-ben – Ernest halálának évében – jelent meg.

Köztársaság egy tutajon

Éppen ez utóbbi, szerzőjének hírnevet és jelentős bevételt hozó kötetet tette lehetővé azt is, hogy Leicester 1964-ben saját mikronemzetet alapítson (ezek nemzetközileg nem elismert, kis területű, magukat szuverénnek tartó országok). Ez pedig a következőképpen történt: épített egy mindössze 22 négyzetméteres tutajt bambuszból, acélból és vascsövekből, lehorgonyozta Jamaica partjaitól nagyjából 10 kilométerre, kövekkel megerősítette, és a környező nemzetközi vizeket, valamint az alatta lévő tengert a felségterületének nyilvánította. Államformának a köztársaságot választotta, sőt még egy saját alkotmányt is kibocsátott, ami az Egyesült Államok alkotmányának csaknem szó szerinti átirata volt.

Leicester Hemingway családja körében térképen mutatja Új Atlantisz helyét.

Az Új Atlantisznak nevezett államban annak rendje és módja szerint köztársasági elnököt választottak, egyhangú szavazással Leicester került a magas pozícióba. Ekkorra már hatan éltek Új Atlantiszban: az ifjabb Hemingway mellett második felesége, Doris, két közös lányuk, a 3, illetve 7 éves Hilary és Anne, valamint egy píárszakértő és asszisztense. A mikronemzet zászlaját Doris saját kezűleg tervezte és varrta meg.

Megrongálódott, kirabolták

A köztársaság megalapításának Leicester nyilatkozatai szerint több célja is volt: részben a demokratikus intézményrendszerrel való kísérletezés, részben oceanográfiai kutatások folytatása, a Karib-tenger élővilágának tanulmányozása. Természetesen saját pénzneme is volt, ezt skrupulusnak hívták, és mindenféle tengeri „szemetet” tartalmazott, a halhorogtól a cápafogig. A könyvből származó bevétel persze nem fedezte mindezt, a költséges tengeri kutatásokhoz és a Jamaicában megépítendő akváriumhoz jelentősebb bevételre lett volna szükség, ezt Leicester érmék és bélyegek kibocsátásából akarta fedezni, ám a bélyegeket az ENSZ Egyetemes Postaegyesülete nem volt hajlandó elismerni.

A kísérlet nem egészen úgy sikerült, ahogy Leicester kigondolta: az egyik felén az Egyesült Államok, a másik (lakott) felén Új Atlantisz területének kikiáltott tutajt 1966-ban trópusi viharok végzetesen megrongálták, a maradékot pedig helyi halászok rabolták ki. Leicester élete sem alakult a legsikeresebben: miként bátyja 21 évvel korábban, 1982-ben ő is puskával követett el öngyilkosságot, mindkettejük döntésének hátterében súlyos betegség állt.

The post Így pusztult el Új Atlantisz first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!