Íme, a lágy és finom vaníliás csiga receptje – isteni kelt tésztás finomság!

2 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Így ősz közepén már határozottan jobb bent lenni, mint kint. Ami nem is olyan nagy baj, eljött ugyanis a könnyű, összedobós sütik helyett a nagy, komoly kelt tészták ideje. Időnkből kitelik, és nincs is otthonosabb érzés annál, mint amikor finom, vaníliás csiga illata lengi be a házat.

A kelt tésztától nem kell félni. Őszintén szólva én soha nem értettem a riogatásokat, jaj, megkel vagy nem kel meg, jaj, összeesik vagy nem esik össze? Meg fog kelni. Azért van az élesztő. És igen, össze fog esni, ha kinyomjuk belőle a levegőt, de majd megkel újra.

Most, hogy ezt tisztáztuk, menjünk bele egy kicsit a részletekbe is, bár tényleg nem értem, hogy mitől ne kelne meg egy élesztős tészta.

A gyakorlatban három dolog kell ahhoz, hogy az élesztőgombák tegyék a dolgukat: idő, meleg és táplálék.

Meleget tudunk úgy csinálni, hogy radiátorra tesszük a kelesztőtálat, de egy jó fém- vagy üvegtálat simán betolhatunk a sütőbe is, ami az 50-80 fokos, melegentartó funkción megy. Ne felejtsük el letakarni a tálat, hogy a tésztát ne érhesse huzat és a keletkező hő is bent maradjon!

Pisztáciás csiga tálon, üveg pisztáciakrémmel

Pisztáciakrémmel is megtölthetjük, úgy is finom lesz. A szerző fotója

Ezektől az apró trükköktől a kelesztésre fordítandó idő jelentősen lerövidül, magyarul, hamarabb megkel a tészta, mint ahogy elveszítenénk a reményt. Még tovább gyorsíthatjuk a kelést, ha dagasztás előtt felfuttatjuk az élesztőt meleg, cukros tejben, és a tésztához adagolt tej is meleg.

Fontos tudnivaló még, hogy az egy kocka friss élesztő vagy az egy zacskó szárított élesztő pont fél kiló liszthez elég. Na jó, 40-60 dekához, ennyi játék simán belefér.

Elméletben most már minden fontos dolgot tudunk a kelesztésről, már csak egy jó kelt tészta receptre van szükségünk, olyanra, amit bármivel megtölthetünk és csigává tekerhetünk. Ezt a tésztát én töltöttem már vaníliapudinggal, pisztáciakrémmel, készült belőle kakaós, nutellás és fahéjas csiga is.

Vaníliás csiga sütőpapíron

Kár, hogy illatokat nem lehet fotózni. A szerző fotója

Vaníliás csiga

Hozzávalók (16 darabhoz)

  • 60 dkg liszt
  • 1 kocka friss vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej

A vaníliatöltelékhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 6 evőkanál (12 dkg) cukor
  • 2 marék mazsola

Elkészítés

  1. Először a pudingot készítjük el, mert ki kell hűlnie. A pudingport a cukorral és kevés tejjel kikeverjük, majd felöntjük a többi tejjel és készre főzzük. Ha nem akarunk mellette állni és kevergetni, hogy le ne égjen, főzzük gőz felett! A végén beletesszük a mazsolát is. Nem kell beáztatni, meg fogja szívni magát a pudingban. A tetejére folpackot teszünk, úgy, hogy rásimítjuk a puding tetejére, így nem fog megbőrösödni. Hagyjuk kihűlni.
  2. Kezdhetjük a tésztát. A tejnek nagyjából a felét megmelegítjük (de nem forraljuk!), feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  3. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót. Egy tálkába felütjük és elhabarjuk a tojást, és betesszük a vajat a mikróba, hogy meglágyuljon.
  4. Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és elkezdjük dagasztani. Beleöntjük a tojás nagy részét is, de a harmadát meghagyjuk, azzal fogjuk megkenni a csigákat sütés előtt.
  5. Hozzáöntjük óvatosan a maradék tejet is, összedagasztjuk. Össze kell állnia a tésztának, de vigyázzunk, lehet, hogy nem kell bele az összes tej, ne legyen túl lágy a tészta, mert még a vaj is belemegy. Legvégül pedig a puha vajat is beledagasztjuk. A dagasztógép jó barátunk, de kézzel is simán meg lehet csinálni.
  6. Amikor fényes, puha tésztát kaptunk, gombócot formálunk belőle, tálba tesszük, és a fentiekben alaposan körülírt módon duplájára kelesztjük.
  7. Amikor megkelt a tészta, egy – lehetőleg szilikon – alátéten kinyújtjuk fél-egy centi vastag téglalapra. Megkenjük a pudinggal, majd a szilikonlap segítségével feltekerjük.
  8. Felszeleteljük, a csigákat sütőpapírral kibélelt sütőlapra rendezzük. Amikor minddel megvagyunk, letakarjuk, és hagyjuk kelni, éppen addig, amíg felmelegszik a sütő 190 °C-ra. Ekkor megkenjük a csigák oldalát a megspórolt tojással és betoljuk a sütőbe az egyik tepsit (nekem másfél tepsire fér rá ennyi csiga), majd amikor kisült (kb. 25 perc múlva), a másikat is megsütjük.

Készítsünk hozzá egy nagy kancsó kakaót, és már kezdődhet is a lakoma.

The post Íme, a lágy és finom vaníliás csiga receptje – isteni kelt tésztás finomság! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!