Irán sem vehet részt a Nobel-díjak átadásán

1 év ezelőtt 64bohócdoktor szja 1% felajánlás

Irán nagykövete nemkívánatos személy a Nobel-díjak decemberi átadó ünnepségein – közölték pénteken a Nobel Alapítvány, néhány nappal azután, hogy hasonló intézkedést hoztak Oroszország és Fehéroroszország nagykövetével szemben.

A szervezők közleményükben utalnak rá, hogy az iráni állam képviselője azért nem kívánatos személy a rendezvény, mert országa keményen fellépett a hónapok óta dúló tömegtüntetések ellen.

Évtizedekig az volt a Nobel Alapítvány álláspontja, hogy minden, svédországi képviselettel rendelkező országot meghív a tudomány, az irodalom és a béke kitüntetettjeinek megünneplésére. Most azonban, annak ellenére, hogy Svédország és a többi európai ország még nem egyeztette diplomáciai politikáját Iránnal szemben, a legújabb iráni fejlemények ismeretében úgy véljük, hogy Irán nagykövetét nem kellene meghívnunk

– olvasható a közelményben.

A hét elején az alapítvány bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország képviselőit nem hívják meg az ukrajnai háború miatt. A Nobel Alapítvány „a svéd és az európai diplomácia irányvonalát kívánja követni azzal, hogy nem hívja meg Oroszországot és Fehéroroszországot az Ukrajna elleni orosz invázió miatt”.

A díjátadót minden évben december 10-én tartják Stockholmban, ahol az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszik át az elismerést. A díjátadást mintegy 1200 meghívott részvételével gálavacsora követi. A Nobel-békedíjat ugyanazon a napon Oslóban adják át.

(MTI)

The post Irán sem vehet részt a Nobel-díjak átadásán first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!