Itt a nyár, a gyerek mégis fáradt – vashiány is állhat a háttérben (x)

1 nap ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Itt a nyár, a gyerek mégis fáradt – vashiány is állhat a háttérben (x)

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, amely létfontosságú a vér oxigénszállításáért felelős hemoglobin nevű fehérje előállításához. A fejlődésben lévő kiskamasz fiúk és lányok szervezete különösen nagy mennyiségű vasat igényel a gyors növekedés és a szellemi fejlődés támogatásához.

Mutatjuk, miért kell jobban odafigyelni a kamaszok vasszintjére

  • Menstruáló lányok: a serdülőkorban lévő lányok, akik menstruálni kezdenek, különösen veszélyeztetettek a vashiány szempontjából. A havi vérveszteség jelentős vasvesztéssel járhat, ami fáradtságot, gyengeséget és koncentrációs problémákat okozhat.
  • Túlsúlyos kamaszok: a túlsúlyos vagy elhízott emberek szervezetében gyakran figyelhető meg egy folyamatosan jelen lévő, enyhe gyulladásos állapot. Ennek következtében a szervezetben megnövekedhet a májban termelődő, hepcidin nevű fehérje mennyisége. A hepcidin gátolja a vas felszívódását a bélrendszerből és a vas felszabadulását a szervezet vasraktáraiból. Magas hepcidinszint esetén kevesebb vas jut a véráramba, ami miatt akkor is csökkenni fog a szervezet vasszintje, ha folyamatosan vasban gazdagon étkezünk.
  • Fogyókúrázók és válogatósak: a nem megfelelő táplálkozás, a vasban szegény étrend gyorsan kimerítheti a szervezet vasraktárait, különösen akkor, ha a gyermek nem fogyaszt elegendő mennyiségű húst, zöld leveles zöldséget vagy egyéb, vasban gazdag élelmiszert.
  • Intenzíven sportoló kamaszok: a sport elengedhetetlen a testi-lelki egészséghez, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet vasigényét megemeli az intenzív testmozgás. Az izmok oxigénellátását biztosító, mioglobin nevű fehérje termelődéséhez ugyanis szintén vasra van szükség.

Ezt tehetjük édesanyaként, ha vashiányra gyanakszunk

  • Ha a gyermek tartósan fáradt, érdemes orvosi vizsgálatot kérni, amely során vérvizsgálattal ellenőrzik a vasszintet. Ha vashiányt diagnosztizálnak, az orvos vaspótló készítményt javasolhat, és tanácsokat adhat a vasban gazdag étrend kialakításához.
  • A vasban gazdag étrend segíthet megelőzni a vashiányt. Az édesanyák számára fontos, hogy olyan ételeket iktassanak be a gyermek étrendjébe, mint a vörös húsok (marha, bárány), a máj és egyéb belsőségek, a zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta) vagy a hüvelyesek (bab, lencse).
  • A vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért érdemes a vasban gazdag ételeket C-vitaminban gazdag ételekkel párosítani, mint például citrusfélék, paprika, brokkoli vagy eper.

Figyeljünk az árulkodó jelekre!

Ha a napi 1-2 milligramm természetes vasveszteség pótlására nem viszünk be elegendő – azaz 10-20-milligrammnyi – vasat a táplálékunkkal, a szervezet a vasraktárakból mozgósítja a működéséhez szükséges mennyiségű vasat, és utánpótlás nélkül a vasraktárak lassan kimerülnek. Ez fokozatosan zajlik, ami miatt a vashiány hosszú ideig elkerülheti a figyelmünket. Ha a gyermekünk tartósan fáradt, kimerült, szédül, fáj a feje, esetleg elváltozást látunk a körmein, vagy hullik a haja, jusson eszünkbe, hogy a tüneteket vashiány is okozhatja, aminek a kezeléséhez mindenképpen magas vastartalmú vaspótló gyógyszer tartós szedésére lesz szükség.

„Gyógyszer? Anya, csak azt ne!”

A kamaszokat sok mindenről nehéz meggyőzni – a gyógyszerszedés is ezek közé tartozik, főleg, ha az különféle kényelmetlenségekkel jár. Számos vaspótló gyógyszert éhgyomorra kell szedni, és kellemetlen emésztőszervi mellékhatásaik is lehetnek. Érdemes olyan készítményt választanunk, amellyel ezek a nehézségek kiküszöbölhetők, vagy mérsékelhetők.

Maltofer rágótabletta és szirup: igazítsuk a gyerekünk igényeihez a vaspótlást!

A Maltofer rágótabletta mellett most már a Maltofer szirup is vény nélkül rendelkezésünkre áll, ha segítséget keresünk kamasz gyermekünk vaspótlásához. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, és nem kell éhgyomorra szedni, sőt, étkezéssel együtt bevéve még jobban is hasznosul, és így az emésztőrendszeri mellékhatások is ritkábbak.

A Maltofer sziruppal 12 éves kor felettiek számára személyre szabva, napi egyszeri vagy több adagban, egyéni adagolással pótolhatjuk a vasat. A vashiány megelőzésére és kezelésére alkalmas, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló és jól hasznosuló formában tartalmazó, folyékony vaspótló gyógyszer mindössze 150 ml, de akár egy havi vaspótlásra elegendő. Saját ízlés szerint gyümölcs- vagy zöldséglébe, tejbe vagy kakaóba keverve is bevehető. Mivel a Maltofer-készítményekből csak annyi vas szívódik fel, amennyire a szervezetnek szüksége van, esetleges túladagolása sem jár veszéllyel. Sem a szirup, sem a rágótabletta nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, gyógyszerekkel. Mindkettő klinikailag igazolt hatású vaspótló gyógyszer.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

The post Itt a nyár, a gyerek mégis fáradt – vashiány is állhat a háttérben (x) first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!