Itt a szezon! Így szedd a bodzát, és készítsd el belőle a tavasz limonádéját és a tél bodzaszörpjét!

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az erdőn-mezőn gyűjtögetés az élelemszerzés létező legősibb formája. A városi ember rég eltávolodott a gondolattól, hogy ne csak a helyi boltra, jobb esetben piacra gondoljon élelmiszerbeszegző forrásként. A kortárs gasztronómia nagy újrafelfedezése a gyűjtögetés, és a gyomnövényekként számon tartott, valójában ehető, sőt akár gyógyító hatású növényi levelek, szárak, virágok, termések leszedése és feldolgozása. Az ehető virágok is divatosabbak, mint valaha: a legjobb cukrászdák és éttermek szívesen alkalmazzák az ételek, desszertek vagy a tálalás díszítéseként.

Nem lehet azonban eleget hangsúlyozni, mennyire fontos az értő szedés. Ha rossz helyen tépjük, netán gyökerestől kirántjuk a növényt, többé nem terem. Érteni is kell a növényekhez, olyan szépségek, mint az élénk sárga szirmokkal virágzó tavaszi hérics mérgező például, akárcsak a medvehagymával együtt növő és azzal könnyen összetéveszthető gyöngyvirág. A koratavaszi medvehagyma-szezon ráadásul egy másik veszélyt is rejt: az őszi kikerics levelei szintén hasonlítanak a sztárnövényre, idén tavasszal egy német házaspár tévedésből ebből főztek levest, és a mérgezéstől mindketten elhunytak. Ennyire fontos tehát olvasni, tájékozódni, és okosan, magunkat és a természetet is védve gyűjtögetni.

Bodzavirág

Szép, finom, illatos, egészséges: bodzavirág / Fotó: Photographer, Getty Images

Így szedd a bodzát!

A bodza virágja szerencsére nem könnyen összetéveszthető más növény virágzatával. Annak ellenére sem, hogy létezik mérgező fajtájú bodza. A gyalogbodzát azonban nem fogjuk összekeverni a gyűjtögetés során, ez ugyanis nem cserjén terem, hanem lágyszárú növény, amelynek szárai magasra, akár két méter magasságúra is megnőhetnek. A gyűjtendő bodzavirág azonban a jól ismert cserjéken terem. Lágy leveles növényről tehát soha ne szedjünk sem bodzavirágot, sem bodzatermést!

A szedendő bodza dúsan kibomló fejeit aprócska fehér virágok alkotják, amelyek nem csak szépek, hanem emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Meglepően sok helyen szedhető. Utak mentén, mezők szélén és egyes erdőkben is megterem, valamint kertekben is természetesen. Mikor szedhető a virágja? A Kezdő Kertész megfogalmazásában „amikor a bogernyő középső végén található virágok még gumósak, de a szélén körben már kinyíltak.”

Bodzaszedés helyesen

Bodzaszedés helyesen / Fotó: Alex Ratson, Getty Images

Szabályosan metszőollóval vagy késsel szedjük a bodzát, hogy az ágak épen maradjanak, mi pedig szépen le tudjuk csippenteni a szárával együtt a virágfejet. Kézzel ne nyúzzuk, ne tépjük fel a szárral az ágat, így lesz a legjobb a növénynek. Tehát:

bodzaszedéshez mindig vigyél magaddal vágóeszközt!

Értelemszerűen minél természetesebb, ember által nem háborított környezetben szedjük a bodzavirágot, annál kevésbé szennyezett élelmiszert nyerünk vele. A gyomortő szerekkel permetezett vagy szmogos útmenti helyeken szedett virágzat nem ideális emberi fogyasztásra.

A nem hivalkodó, de kellemes ízű bodzavirág

A bodzaszörp reneszánszát éli. Ha egy magára igényes étteremben nem kólát akarnak kínálni édes üdítőként, népszerűek a házias szörpök, és köztük is különösen kedvelt a bodzaszörp. Gyógyteaként is régi ismerős, felsőségúti megbetegedések esetén ajánlják az alkalmazását.

Ínyencéttermekben kedvelt tavaszi előétel a rántott bodzavirág. Ez elsőre akár bizarrnak is hangozhat, de a könnyed bundában sült bodzavirág különlegességnek számít. Ehhez hasonlóan palacsintatésztában is kisütik. Ha nem túl nehézkésre, olajosra sikerül a tésztaburok, egy illatos, finom csemegét kapunk.

Mint mindenből, bodzából is készülhet pálinka, likőr, sőt pezsgő is. Díszíthetünk vele koktélokat is.

Palacsintatésztában sült bodzavirág

A szára egy praktikus fogó: palacsintatésztában sült bodzavirág / Fotó: Maren Winter, Getty Images

Így készítsd elő a bodzát:

  • A bodzavirágokat nézzük át, nem laknak-e benne rovarok, vagy nem látunk-e rajta szennyeződést. Ha szennyezett, inkább dobjuk el.
  • Nem szerencsés átmosni! Ne mossuk le róla az értékes aromákat rejtő virágport.

Bodzalimonádé recept

Hozzávalók:

  • 12 szép nagy bodzavirágfej
  • 5 l víz
  • 25 dkg cukor
  • 2 citrom, lehetőleg bio

Elkészítése:

A bodzavirágokat egyszerűen csak tegyük bele és keverjük el a vízben a cukorral. Szeljük fel karikákra a citromokat, és szintén mehet a limonádéba. Legalább 24 órán át pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Szűretlenül, szűretlenül fogyasszuk!

Bodzalimonádé és bodzaszörp

Bodzalimonádé és a háttérben bodzaszörp / Fotó: Rostislav_Sedlacek, Getty Images

Bodzaszörp recept

Hozzávalók:

  • 35 szép nagy bodzavirágfej
  • 80 dkg cukor
  • 3 l víz
  • 1 púpozott teáskanál citromsav
  • 3 citrom, lehetőleg bio

Elkészítése:

  • Egy nagy lábasban odatesszük a tűzre a vizet, elkeverjük benne a cukrot, és forralni kezdjük. Néha átkeverjük, hogy ne ülepedjen le a cukor. Ha forr, belekeverjük a citromsavat.
  • Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni a szirup alapját. Néha keverjük át.
  • A citromokat karikákra vágjuk. Ha már nem forró a cukros víz, beletesszük a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Átkeverjük.
  • 3-4 napig hűtőben pihentetjük úgy, hogy minden nap egyszer átkeverjük.
  • A pihenő végén még egyszer összeforraljuk a bodzás szirupunkat.
  • Hagyjuk kihűlni, és szűrőn átszűrjük a szörpöt. A nedvességet magába szívó bodzavirágokat és citromkarikákat érdemes kinyomkodni a szörpbe!
  • Sterilizált, kifőzött üvegekbe töltjük a szörpöt. Ősszel-télen nagyon fogunk neki örülni!
The post Itt a szezon! Így szedd a bodzát, és készítsd el belőle a tavasz limonádéját és a tél bodzaszörpjét! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!