Itt vannak az otthonfelújítási program részletei – a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz

1 hét ezelőtt 20



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a 108,24 milliárd keretösszegű Otthonfelújítási Program szabálytervezetet, a hvg.hu pedig összeszedte a legújabb változásokat. A legfontosabb talán, hogy olyanok is hozzájuthatnak a legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka (399 840 forint). Viszont hiába lakik valaki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében, ha saját (és adóstársával közös) havi bruttója meghaladja a tavalyi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot –, akkor is csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, vagyis legfeljebb 2,5 millió forintot kap ingyen az államtól; azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet.

A hvg.hu cikke szerint további változás, hogy:

  •  a pályázóknál vizsgálni fogják jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, más néven adósságféket. Ez azt mutatja meg, hogy a hiteligénylő jövedelmének maximálisan mekkora része fordítható törlesztésre.
  • a kivitelezésre csakis olyan vállalkozásokkal lehet szerződni, amelyek rajta vannak (vagy lesznek) az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyilvántartott kivitelezői regisztrációs listán.
  • Az érintett ingatlanban lehet bejelentve vállalkozás, de az ingatlan csakis lakhatási célt szolgálhat.
  • A program idén június 3-án indul, és 2025 év végéig lehet kérelmeket benyújtani, és legkésőbb 2026. április végéig szerződést kötni.
  • Akinek nem sikerül elérnie a legalább 30 százalékos energiamegtakarítási célt, annak a pályázata szabálytalanná válik, és a teljes támogatási összeget visszaveszik tőle.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók.

The post Itt vannak az otthonfelújítási program részletei – a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!