Ízorgazmus és vitaminbomba: termessz otthon mikrozöldséget!

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Legalább 5 okunk van rá, hogy azt javasoljuk, még ma kezdj el mikrozöldséget termeszteni:

  1. Egyszerű,
  2. Olcsó,
  3. Elképesztően finom,
  4. Csodásan néz ki,
  5. Parádés vitaminbomba!

Jó, de mi az a mikrozöldség?

Fogalmazzunk úgy, hogy már növényebb, mint a csíra, de még csírább, mint a növény. Egészen picike retkeket, zöldborsókat vagy éppen brokkolikat képzelj el, egész pontosan azok apró hajtásait, melyek már hamarosan elérnék a palántaméretet, csakhogy odáig nem jutnak el, mert megeszed őket. Ízük azért annyira intenzív, mert ezek a zsenge kis növénykék már magukban hordozzák mindazokat az ízjegyeket, melyeket aztán a kifejlett növényeknél tapasztalhatunk, csak sokkal koncentráltabban. Ízük mellett pedig vitamin- és tápanyagtartalmuk is meglepően magas: a kifejlett növényekhez képest a sziklevelekben ezek többszöröse található meg. Mindemellett magas klorofilltartalmuk és antioxidáns hatásuk miatt zengenek róluk ódákat a szakértők.

 GettyImages

Fotó: Getty Images

Mihez kezdjünk néhány levélkével?

Mivel hatása és íze is tényleg ütős, ezért bőven elegendő akár csak kevéske is belőle a szendvicsünkbe, salátánkba, főétel mellé díszítésnek, turmix hozzávalójaként vagy csak magában csipegetve. Egyébként hozama is éppen ehhez igazodik: mivel tálcákban nevelt hajtásokról van szó, ne több kilónyi szüretre gondoljunk a mikrozöldség kapcsán, hanem sok csipetnyire – cserébe viszont körforgásban nevelhetők és elég a mag, illetve a “betakarítás” között 5-6 napnak eltelnie.

Így kezdj neki

Amire szükséged lesz: mikrozöldségnek való magok, kókuszrost, ültetőtálca. Mi egy speciálisan mikrozöldekre szakosodott honlapról szereztük be mindezt, így tűnt a legegyszerűbbnek, de valójában tartóedénynek megfelel bármilyen lapos, műanyag tálca, kókuszrostot sok kertészetben be lehet szerezni, majd a tálcának  megfelelő méretre vágni, a magokból pedig szintén sok helyen és sokfélét találunk. Esetünkben a 3 tálca, 6 kókuszrost lap, 3 csomag mag és egy spriccelős flakon ára volt nagyjából 5 ezer forint: első alkalommal az 1-1 tálcába kerülő 1-1 rostlapra a magok körülbelül 1/10 részét használtuk el. Látható tehát, hogy tényleg őrületes költségekről beszélünk.

Első lépések

Helyezd a tálcába a rostlapot, ha nem méretre vágottat vásároltál, akkor olló segítségével igazítsd bele. Ezután locsold meg alaposan: önts rá egy pohár vizet, várj nagyjából 5 percet, amíg megszívja magát, a fölösleget pedig öntsd le róla. Ha jót szeretnél tenni otthoni növényeiddel, akkor ne a mosdókagyló kapja fölösleges, de már tápanyagokkal kissé átjárt mennyiséget, hanem valamely cserép földje.

 Csízi Ági)

A víz dolga, hogy átitassa a rostokat (Fotó: Csízi Ági)

Ültetés

Minden mag csomagján megtalálod az útbaigazítást, hogy mekkora felületre mennyit használj belőle. De akár szemedre is hagyatkozhatsz: a magok helyezkedjenek el sűrűn egymás mellett úgy, hogy azért ne borítsák be egymást, hiszen annak csak penészedés lenne a következménye. Használhatsz kanalat vagy kezedet is, de utóbbi esetében mindenképpen kézmosás előzze meg a folyamatot, hogy ne kapjanak el semmilyen fertőzést a magok!

 Csízi Ági)

Bőven szórhatunk magot, csak ne halmozódjanak egymásra (Fotó: Csízi Ági)

Ha kész vagy a “vetéssel”, akkor fedd le egy kartonlappal a tálcákat, ezután minden reggel és este egy szórófejes flakonból permetezd át őket vízzel.

Tádámm, íme a végeredmény

Egészen korán, rögtön az ültetés másnapján elkezdheted nyomon követni a folyamatot, nagyon gyorsan reagálnak a magok!

 Csízi Ági)

Már egynaposan bejelentkeznek a csírakezdemények! (Fotó: Csízi Ági)

Nagyjából a 3.-4. nap környékén a kis hajtások már megemelik a tálca tetején lévő lapot, ekkor szabadítsd is meg őket ezektől, hadd lélegezzenek szabadon!

 Csízi Ági)

Csupán 4 nap telt el, de a retek már ilyen magas és dús! (Fotó: Csízi Ági)

Elegendő lesz most már csak naponta egyszer spriccelni őket, nem lesz szükségük kifejezetten napfényes helyre, de most, hogy már nem takarásban növekednek, helyezd őket viszonyleg világos területre. Napról-napra láthatod majd, hogyan növekednek. Az eredmény pedig ilyen mutatós, még lakás díszének sem utolsó:

 Csízi Ági)

Előtérben a 6 napos búza, háttérben az ugyanennyi idős retek-erdő (Fotó: Csízi Ági)

The post Ízorgazmus és vitaminbomba: termessz otthon mikrozöldséget! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!