Izrael ajánlata: szabadon leléphet a Hamász vezetője

5 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Izrael olyan javaslatot tett le az asztalra, ami szerint az izraeli hadsereg véget vetne a Gázai övezet ostromának, és biztosítanák a Hamász vezetőjének biztonságos kijutást az enklávéból, cserébe a túszok szabadon bocsátásáért, az övezet demilitarizálásáért és egy alternatív kormányzó hatalom létrehozásáért – jelentette a Kan hírügynökség.

Egy izraeli tisztségviselő a Times of Israelnek megerősítette a jelentés körvonalait, és elmondta, hogy Gal Hirsch, a kormány túszokkal foglalkozó kapcsolattartója bemutatta a tervet amerikai tisztviselőknek, akik várhatóan továbbítják azt meg nem nevezett arab tisztségviselőknek. Hirsch elmondta a túszok családjainak, hogy a javaslatot a múlt héten ismertette a Fehér Ház és a Külügyminisztérium amerikai tisztviselőivel folytatott megbeszélésen.

A Hamász politikai irodájának tagja, Ghazi Hamad gyorsan elutasította az ajánlatot, és az Al-Araby Al-Jadeednek azt mondta, hogy a Jahja esz-Szinvár „távozására vonatkozó javaslat nevetséges, és a megszállás tárgyalási csődjét jelzi”. Ez „megerősíti a megszállás tagadását arról, ami a 8 hónapig tartó tárgyalások során történt. A tárgyalások megrekedtek az izraeli álláspont hajthatatlansága miatt” – mondta Hamad.

A háború és a tűzszüneti tárgyalások során a Hamász eltökéltnek mutatkozott, hogy bármilyen megállapodás keretében is, de fenntartja az ellenőrzést a Gázai övezet felett. A keretjavaslat látszólag visszalépést jelent Benjámin Netanjahu kormányfő fogadalmától, miszerint a Hamász megsemmisítéséig és a fegyveres csoport vezetőjének, Jahja esz-Szinvárnak a haláláig folytatja a harcot, de továbbra is ragaszkodik a háború hivatalos céljaihoz, azaz a Hamász tényleges felszámolásához és a foglyok visszatéréséhez. Enyhíthetné a kormányra nehezedő belpolitikai nyomást, ami a túszok megmentésére irányuló felhívásra összpontosít, valamint a nemzetközi nyomást az ellenségeskedések leállítására, lehetővé téve Izraelnek, hogy nagyobb figyelmet szenteljen a Hezbollah terrorcsoportnak, az Irán által támogatott északi ellenségének.

A Kan szerint ha a még mindig az övezetben fogva tartott 101 túszt azonnal visszaadnák, Izrael befejezné a háborút, elvetve az eddig tárgyalt szakaszos túszszabadítást és fokozatos csapatkivonást. Izrael emellett meg nem határozott számú palesztin foglyot is kiengedne az izraeli börtönökből, lehetővé téve, hogy Jahja esz-Szinvár – akit az október 7-i támadás kitervelőjének tartanak – elhagyhassa az övezetet minden más gázai lakossal együtt, aki vele együtt szeretne távozni. További részleteket nem közöltek.

Egy meg nem nevezett tisztviselő a tervet a David Barnea és Ronen Bar izraeli hírszerzési főnökök által vezetett, az USA, Egyiptom és Katar közvetítésével zajló fő tárgyalások mellett másodlagosnak nevezte.

Bár az ajánlat látszólag magában foglalja a Hamász eltávolítását a Gázai övezet éléről, minden megállapodás, ami izraeli kötelezettségvállalást tartalmaz a háború befejezésére, és lehetővé teszi Jahja esz-Szinvár szabadlábra helyezését, valószínűleg heves ellenállásba ütközik Netanjahu szélsőjobboldali koalíciós szövetségesei részéről.

A jelenlegi tárgyalások nagyrészt a túszok fokozatos szabadon bocsátására és a csapatkivonásra vonatkozó javaslat körül forogtak, de elakadtak az Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő izraeli jelenlétre és a szabadon bocsátandó palesztin foglyok személyére vonatkozó nézeteltérések miatt. Izrael azt mondta, egy új amerikai javaslatot vár, ami áthidalja ezeket a nézeteltéréseket.

Netanjahu hivatalának egyik tisztviselője szerint a jelentésben „semmi új nincs”, a miniszterelnök erről már beszélt korábban is, egy ilyen megállapodás győzelmet jelentene és a háború végét.

Jaír Lapid ellenzéki vezető megerősítette, hogy a hét elején Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és másokkal folytatott megbeszélései során felmerült ez a gondolat. „Sok emberben, köztük bennem is, van egy érzés, egy épülő felismerés, hogy a háború végső soron már nem szolgálja Izrael érdekeit. És így, ha befejezzük a háborút, mert ez az érdekünk, akkor egy mindenre kiterjedő megállapodást kellene kötnünk, hogy az összes túszt egy csapásra hazahozzuk” – mondta.

A nyomás Netanjahura, hogy állapodjon meg, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a Hamászt némileg érintetlenül hagyja, az elmúlt hetekben nőtt, miután az izraeli erők Gázában megtalálták hat túsz holttestét, akiket nem sokkal korábban kivégeztek. Az október 7-én elrabolt 251 túszból 97 maradt Gázában, köztük legalább 33 meghalt.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!